Hétvégén is düböröghetnek a kamionok

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 14.

Ismét feloldották a kamionstopot a járvány miatt.

A közúti áruszállítás zavartalansága érdekében a nehéz tehergépkocsik határozatlan ideig hétvégi korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyar utakon – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken. Emlékeztetnek: a kamionstop ideiglenes feloldására idén március közepétől június végéig már volt példa. A szakmai szervezetek részben a koronavírus-járvány első hullámában követett gyakorlatra hivatkozva kérték az ITM intézkedését.

kamionstop

 

A kamionstop főszabály szerint minden szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig lenne érvényben. A folyamatos áruellátás érdekében az ITM a jogszabályi felhatalmazással élve, az Agrárminisztérium egyetértésével visszavonásig felfüggeszti a korlátozást. Mint írták, a felfüggesztés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások rugalmasabban szervezhessék meg fuvarozási feladataikat. Így gördülékenyebben gondoskodhatnak az üzletek, gyárak folyamatos ellátásáról, a raktárak feltöltéséről és a késztermékek elszállításáról. A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül juttathatják el úti céljára szállítmányukat.

A németek egy ideig a vízi áruszállításban is fontolgatták a karaténintézkedések bevezetését. Mára közúton, vasúton, vízen és levegőben is minden ország a tesztelésekre helyezi a hangsúlyt, hogy az emberi személyzet a lehető legkisebb időre essen ki a munkából.