fbpx

Hamarosan zárul a kisüzemi pályázat, túligénylés várható

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 13.

Az induló fiatal gazda kiírásra emlékeztető pályázat a legkisebb méretű üzemekre koncentrál és nem köti életkorhoz a támogatást. Túligénylés várható, hiszen sok 1-2 hektáros gazdaságban egyébként is célul tűzték ki az életképes üzemméret elérését, amihez jól jön egy kis talált pénz.

2,5 milliárdos keretösszeggel hirdették meg a kisüzemek fejlesztését célzó támogatási kiírást. A várható nyertesek számát a felhívás 476 igénylőre teszi. Elméletben több tízezer gazdálkodó jogosult az elnyerhető 15 ezer euróra (cc. 5,4 millió forint). Egy-két hektáros szabadföldi zöldségtermesztők, szőlősgazdák, gyümölcstermelők és kisebb állattartók (pl. 30 anyanyúl) felelnek meg a kiírás feltételeinek. Közülük néhány ezren biztosan úgy gondolják, hogy képesek bővíteni a gazdaságot és elérni az életképes üzemméretet. A terv már eleve megvolt a fejükben, most csak az elnyerhető milliókat raknák mellé.

 

 

Fontos, hogy a pályázó életvitelszerűen vidéki térségen éljen, azaz 10 ezer főnél kevesebben lakják a települést, vagy a tanyás település külterületén gazdálkodjon, rendezett tulajdoni, illetve használati viszonyok mellett. Kérelmet csak az adhat be, aki az előző teljes lezárt évben legalább 3000 euró STÉ, de legfeljebb a 6000 euró STÉ értékű termelési potenciállal (üzemmérettel) kizárólagosan rendelkezik, vagy ezzel megegyező nettó árbevételt ért el mezőgazdasági termelésből. Az üzemméret megállapítása szempontjából a 275,25 forint/euró árfolyammal számolt 2010. évi STÉ adatok az irányadók.

Közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező ügyfelek esetében, illetve családi gazdaságok esetében a támogatási kérelmet benyújtó ügyfél mezőgazdasági termelésből származó nettó árbevételének meghatározásakor a saját személyi jövedelemadó bevallásában szereplő adatokat kell figyelembe venni. Amennyiben a támogatást igénylő adóbevallásra nem kötelezett, akkor az értékesítési betétlapon szereplő adatok számítanak.

Fontos, hogy a 4. év végére 6000 eurós termelési értéket tudjon felmutatni a kérelmező, amit még legalább egy éven át (öt év a működtetési időszak) fent tud tartani. Az első kifizetéskor máris megkapja a 15 ezer euró 75 százalékát a nyertes pályázó. A maradék 25 százalékot pedig akkor, ha valóban elérte az életképes méretet, és elvégezte a kötelező képzést.

Figyelem, az első bírálati szakasz november 20-án zárul. Pályázni jövőre is lehet, a kérdés csak az, hogy lesz-e még rá keret.