fbpx

Megint az árpának áll a zászló

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 12.

Annak ellenére, hogy a búzával együtt zuhan az árpa ára is, kiváló piaci lehetőségek elé néz ez a kalászos. A 4 tonnás búzaterméssel idén zéróközeli eredményt érhetünk el, az árpával viszont most is nyerőben leszünk.

árpa
Még mindig jó piaca van (forrás: landhofshop.de)

Kína takarmányigénye a 2022/2-as gazdasági évben 2,9%-kal nő az amerikai elemzők szerint. Leginkább a sertéstartás kér majd több alapanyagot (+5,5%), ami a kukoricafelhasználás 6%-os emelkedését idézi elő. A búza iránti igény 5%-kal csökkenhet, az árpafelhasználás pedig fél százalékkal emelkedik. Az import mégis másképp alakul, amiről a meglévő készletek tehetnek.

Több kukorica, de saját raktárról

Idén Kínában 270 millió tonna kukoricát takaríthatnak be a becslések alapján, 1%-kal kevesebbet, mint tavaly. A termelési költségek 20-40%-kal emelkedtek, amit a kormányzat 4,64 milliárd dollár növénytermesztési támogatással ellensúlyozott tavasszal. A búza és a kukorica árviszonya visszatért a megszokott rendbe: míg tavaly májusban a kukorica volt drágább tonnánként 45,5 dollárral, most a búza volt az 75,8 dollárral. Ez az, ami igazán hajtja a kukorica iránti keresletet. A belső felhasználást 297 milliót tonnára teszik az elemzők, amit messze nem fedez a termelés. Az import a 2021/22 évi 24 millió tonnáról mégis 18 millió tonnára esik az eddig felhalmozott készletek miatt. A visszafogott vásárlás és nagy belső felhasználás miatt a szezon végére 9 millió tonnával lesz kevesebb tengeri a raktárakban, mint a mostani záráskor. Így a jövő évi betakarítás után vélhetően megint a kukorica lesz a sláger a világpiacon.

Árpa: több kell, mint búza

Ez a kalászos alapvetően értékes takarmány, mivel magas a rost- és fehérjetartalma, ugyanakkor nem hajlamos a fuzáriumra. A tápértéke viszont csak a 85-90 százalékát éri el a kukoricáénak, ezért a takarmánygyártók csak akkor használják a receptúrákhoz, ha 10-15 százalékkal olcsóbban szerezhető be, mint a kukorica. Most viszont az árpa tonnánként 10 dollárral drágább, mint vetélytársa, ami erősen fékezi az importját. Különösen az argentin árpa drágult meg: három hónap alatt 60%-kal nőtt az ára. Ez a francia ajánlatokat tette versenyképesebbé a kínai piacon. A sörgyártás is igényli ezt a kalászos gabonát, és ezen a téren látványos növekedést tapasztalni Kínában. Mindent egybevetve az elemzők a 2022/23-as gazdasági évben 10 millió tonnás árpabehozatallal számolnak, ami másfél millióval több a tavalyinál.

Búza: kicsit kevesebb import

Búzából 135 millió tonna teremhet az országban, nem sokkal kevesebb, mint tavaly. Idén az első félévben 15 százalékkal nőtt a kenyérgabona ára Kínában, ezért vissza fog szorulni a takarmánycélú felhasználása. Az import mennyisége a 2021/22. évihez mérten fél millió tonnával szűkül, 9 millió tonna lehet.

Mindent egybevetve az európai értékesítők jó piaci lehetőségek elé néznek, főként, ha az árpa ára nem száll el a kukoricával szemben. Ami a hazai helyzetet illeti, a 4 tonnás búzaterméssel idén zéróközeli eredményt érhetünk el, a 4,5 tonnás árpával azonban olyan pluszt termelhetünk, mint korábban a búzával.