fbpx

Idén harmadával több kajszit szüretelnek az EU-ban

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 25.

A tavalyi terméstől lényegesen jobb lesz idei, de az ötéves átlagot még mindig nem éri el. A franciák örülnek: őket nem érte fagy, míg a konkurens spanyolokat igen.

barack
Másutt is szép termés ígérkezik (forrás: westword.com)

Délen már javában szedik

A dél-francia termőterületeken a múlt héten már elkezdődött a Colorado, Pricia és Mayacot kajszifajták szedése – számol be Rafael Martinez, a francia barackszövetség (PDO) vezetője. A szüret 4-5 nappal korábban indult, mint tavaly. A hirtelen berobbanó meleg a Rhône-Alpes régióban is felgyorsítja a gyümölcsök érését. A termés mennyisége visszatérhet a megszokotthoz, az értékesítési csúcs pedig június második felében várható. A júliusi kínálat nagy részét a Bergeron fajta teszi ki, amelyet augusztus folyamán fokozatosan felváltanak a késői fajták.

Az uniós termés fele olasz barack

A nyári gyümölcsfogyasztás középpontjába idén ismét a barack kerülhet. Az előrejelzések szerint az európai termésmennyiség elérheti az 514 ezer tonnát, ez csaknem harmadával több a tavalyinál, de a 2016-2020-as évek átlagától még elmarad 10 százalékkal. Csak a spanyol Murciát, Rioját, Katalóniát és Aragóniát sújtotta idén komoly fagy – és az ítéletidő. (Lásd cikkünket: Komplett ültetvényeket tarolt le az ítéletidő.)

A spanyol kajszi szedését később is kezdték meg idén, és az értékesítési szezonjuk rövidebb lesz a szokásosnál. A spanyol termés mindössze 59 ezer tonnára tehető, aminek nagyon örülnek a franciák, ahol több mint 128 ezer tonna sárgabarackra van kilátás. A francia belpiacon ezért idén mindenképpen a saját termés fogja dominálni a kínálatot – vélekedik Rafael Martinez. A legtöbb kajszival idén is az olaszok dicsekedhetnek, közel 263 ezer tonna kerülhet le a fákról, és számottevő a görögök 64,5 ezer tonnás termése is.

A franciák az utóbbi öt évben nagy súlyt fektettek a barackok minőségének, ízének javítására és a környezettudatos szemlélet kialakítására. Az utóbbit elsősorban a csomagolóhelyeken kell alkalmazni. A forgalmazó cégek számára on-line képzéseket is szerveznek a kisebb ökológiai lábnyom érdekében. A program futásáról egy tájékoztató kampány keretében a fogyasztókat is informálják.

Ez is érdekelheti a témában: Kajszi a fólia alól: indul az olasz és spanyol export.