fbpx

Akár Rekord kukoricatermés is lehet Lajoskomáromban

Írta: Kristóf Imre - 2022 július 13.

Nem csak 3 méter feletti magasra nőtt, nagy termést is hozhat a kukorica a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport területén. Míg az ország keleti részén kegyetlen aszály pusztítja a tengerit, a Fejér megyei településen további kedvező időjárás esetén, öntözés nélkül is 10-11 tonnás átlagtermésre számíthatnak az idén. Az egy éve alakult Kukorica Kör Egyesületet tagjaként, a Demofarm program keretében megosztják szakmai tudásukat a gazdákkal.

Több ezer hektáron

A Lajoskomáromi Agrár cégcsoportnál 3000 hektáros területen gazdálkodnak, és közel 2000 hektáron végeznek bérmunkát is. A szántóföldi növények közül 1400 hektáron termelnek kukoricát. A sikeres gazdálkodásuk titka a megfelelő nagyságú géppark hogy minden munkálatot, időben el tudjanak végezni , a talajkímélő és sok szervestrágyát használó technológia, valamint a szakértelem, ami évtizedes tapasztalattal párosul.

Ezen a 30 hektáros területen április 12-én vetettük a kukoricát gabona-elővetemény után. A mi talajművelési sajátosságunk, hogy többségében lazítjuk, mert úgy gondoljuk, hogy így jobban kíméljük, kevésbé porosítjuk a talajt. Ősszel hígtrágyát és istállótrágyát szórtunk ki a területre mivel állattenyésztéssel is foglalkozunk ,majd szántottuk, végül 60 cm-es mélylazítás után hengerezéssel zártuk le a földet. Tavasszal kompaktorral elkészítettük a magágyat, és a vetéssel egy menetben juttattuk ki a starter műtrágyát, a baktériumtrágyával együtt. Ekkor nitrogénműtrágyát nem szórtunk ki, mert száraz volt a talaj. Ezt a csapadék megérkezésekor pótoltuk két alkalommal. Először 200, majd még 150 kilót juttattunk ki a területre – ismertette a termesztéstechnológiájukat Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője.

Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője
Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője

Aratás, betárolás, értékesítés

A kukorica megtermelésével nem ér véget a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport feladata. A termést gépparkjukkal learatják, majd betárolják a jobb értékesíthetőség miatt.

Cégünk a termelésen kívül integrációval is foglalkozik. A telephelyünkről most mentek ki a kombájnjaink búzát aratni. A kukorica betakarítása is azzal a gépparkkal történik majd, az érést követően. A megtermelt termény beszállítjuk, szárítórészlegünkben 13-as nedvességűre szárítjuk és betároljuk. A tárolóinkban addig tároljuk a kukoricát, ameddig a vevőt meg nem találja az áru, vagyis az értékesítést is mi végezzük.

Tárolótornyok a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport telephelyén
Tárolótornyok a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport telephelyén

Kukorica Kör Demofarm

A Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport bemutató, demofarmot is működtet. A tavaly megalakult Kukorica Kör Egyesület tagjaként az itt megszerzett tudást más gazdák számára is elérhetővé teszik.

A Kukorica Körbe azért léptünk be, mert magas szinten képviselteti magát a szakmaiság és a tapasztalat. Úgy gondoltuk, hogy a mi 30 éves tapasztalatunkkal továbbadhatunk a termelők számára sok-sok olyan szakmai tudást, amit az évek során megszereztünk. Ugyanakkor nyitottak vagyunk az újdonságokra is, és a kör tagjaitól kaphatunk olyan ismereteket, amiket hasznosíthatunk a jövőben.

Az egyéves megalakulását ünnepli a Kukorica Kör Egyesület Tarnabodon
Az egyéves megalakulását ünnepli a Kukorica Kör Egyesület Tarnabodon