fbpx

Medárd megrepesztette az érő cseresznyéket

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 13.

A Medárd körül lehullott csapadék biztosan károkat okozott a cseresznyékben, de ennek mértéke körzetenként eltérő, egyelőre nehezen becsülhető – írja a FruitVeb.

cseresznye
A repedések nyomán rothadási folyamatok indulnak be (fotó: Horizont Média)

Átlagos termés lehet

Körülbelül az idei szezon harmadánál járunk, a fajtasorban jelenleg a Vera és a Carmen elején, ezt követi majd egy hét múlva a Germersdorfi, néhány napon belül a Linda és a Kordia, aztán a Katalin és a Regina. Pápa környékén Medárdkor 170 mm csapadék hullott, míg Bács-Kiskun vagy Békés ültetvényeiben semmilyen kár nem keletkezett. Dunaföldvár környékéről 50% körüli repedést jelentettek a Carmen fajtában az esők nyomán.

Általános trend, hogy modernizálódik a fajtaszerkezet, és lassan, de biztosan kezdenek kikopni a régebbi, puhább húsú fajták. Egyre nehezebben értékesíthető a korai időszakban a Bigarreau Burlat, mert a Nimba és a Sweet Aryana egyszerűen jobb minőséget ad. Ez a változás egyelőre csak kis területen történt meg, de már ez is elég ahhoz, hogy a nagybani piacokon érezni lehessen a hatását (a 26-os méret alatti gyümölcs egyre nehezebben adható el).

Exportpiacainkon éles a verseny

Magyarországon az utóbbi 5 év átlagában körülbelül 10 ezer tonna cseresznye terem egy évben, de de az utóbbi kettőben csak 8-9 ezer tonna. Idén jóval nagyobb volumen becsülhető, de kérdés, hogy milyen károkat okoznak az esők. (Június 10-én a Mezőhír oldalán 10 ezer tonnás idei termést becsült a Medifruct Kft. ügyvezetője.) Cseresznyében a korai külföldi import szerepe sokkal kisebb, mint például szamócánál, a nagyon korai magyar fajtakör ugyanis nem sokkal később indul be, mint a görög vagy a spanyol, így az importtételeknek nincs túl sok idejük dominálni a piacot. A verseny inkább az exportpiacainkon éles: például a lengyel piacon a bolgár kínálattal ütközünk.

A cseresznye esetében kitüntetett szerepe van a nagybani árnak, mivel a magyar áru legalább fele a nagybani piacokon cserél gazdát. A héten az 800-1200 Ft közötti sávban vették át a jó minőségű, 26+-os cseresznyét, 28+-os gyümölcsnél pedig 1200-1800 Ft között változott az ár. Ez nagyjából azonos a tavalyi árakkal, vagy azoknál némileg alacsonyabb, de megfelelő árszintet jelent. (Lásd még: Cseresznye: nem igaz, hogy drága.)

Összeállította: Gönczi Krisztina