fbpx

„Ha agrárkiállítás, akkor a Bábolnai Gazdanapok az első!”

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 02.

Idén ismét összegyűlik a szakma Magyarország legnagyobb és legrégebbi mezőgép-kiállításán. A nagy hagyományokkal rendelkező 31. Bábolnai Gazdanapok a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon szeptember 5-8. között várja idén az érdeklődőket – nem csak a szakmabelieket.

A rendezvény sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy minden eddiginél szélesebb körű szakmai programmal készülnek a szervezők. Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója kifejtette: láthatók lesznek a modern kornak megfelelő agrártechnológiai gyakorlati gépbemutatók és megismerhetők lesznek a precíziós gazdálkodás és a smart technológia legújabb trendjei is. Ugyanakkor traktorhúzóverseny és a 17. Stihl Országos Fakitermelő Bajnokság Döntője is a program részét képezi.

A Bábolnai Gazdanapok elsőként teremtette meg az élő, gyakorlati gépbemutató lehetőséget, ami az elmúlt években a kiállítás sajátosságát adta. A jelentős gépforgalmazók, gépgyártók és szakmai szervezetek évről évre meghatároznak egy tematikát, amelyre felfűzik a gyakorlati gépbemutatót. Terveink szerint idén a betakarítás gépesítése kerül fókuszba.

A kiállítás súlypontját tehát a mezőgazdasági gépek és berendezések képezik, de bemutatásra kerül minden egyéb mezőgazdasághoz köthető termék és szolgáltatás, valamint jelen vannak az oktatáshoz, kutatáshoz, finanszírozáshoz köthető intézmények is.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint a Bábolnai Gazdanapok sok évtizedes tradíciójának révén a hazai agrárkiállítások alappillére, és sokrétű programjának köszönhetően komoly ismeretszerzési lehetőséget biztosít idén a gazdálkodók számára. A helyettes államtitkár szerint ez azért is fontos, mert a magyar agrárium az elmúlt években sokat fejlődött – a többi EU-országgal összevetve ez még inkább szembetűnő –, ami a hazai gazdálkodók fejlődőképességének köszönhető.

– A bábolnai rendezvényen megismerhető technológiák és elérhető tudás révén lehet megtartani az elmúlt évek növekvő tendenciáit, s továbblépni ezen a területen – hangsúlyozta Feldman Zsolt, aki szerint a rendezvény a kiállítók, a gyártók és a beruházók kapcsolatépítése szempontjából is nagy jelentőséggel bírhat, annál is inkább, mivel a mezőgazdasági fejlesztések napjainkban egyre nagyobb teret kapnak. Balogh Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Komárom-Esztergom megyei elnöke tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy a kiállítás idén is a kamara támogatását élvezi. A Gabonatermesztők Országos Szövetségével együtt tervezett gazdafórum rendezvényre hívta fel a figyelmet, amelynek során egész napos szakmai előadásokat hallhatnak az érdeklődők. A kiállítás szervezésében Bábolna városa is részt vesz, a település vezetői gőzerővel készülnek a szeptemberre. Horváth Klára polgármester szerint ez az időszak rendkívül fontos lesz számukra, hiszen a Bábolnai Gazdanapok mellett a XX. Kukoricafesztivált is ekkor tartják.


Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója

– Szép, rendezett városképpel és kiváló koncertekkel készülünk – mondta a város polgármestere. Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő szerint ha agrárkiállításról és gépbemutatóról van szó, akkor Bábolna az első. Az idei Bábolnai Gazdanapok programjának iránya – az innováció és a technológiai újítások révén – egyre több kis mezőgazdasági vállalkozás számára jelenthet útmutatást, hiszen ezek a megoldások évről évre szélesebb körökben váltanak ki érdeklődést, és egyre többen is használják azokat. A Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében a 31. Bábolnai Gazdanapokon immár második alkalommal megrendezik a SMART FARM – Precíziós Mezőgazdasági konferenciát. Vona Márton talajvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakértő szerint a konferencia célja, hogy hazai és nemzetközi példákon keresztül bemutassa az okszerű, precíziós mezőgazdaság gyakorlatát. Az előadások felölelik az okszerű smart, precíziós növénytermesztés, azon belül a növényvédelem, tápanyag-gazdálkodás, távérzékelés kihívásaira kidolgozott innovatív megoldásokat, amelyek hozzájárulnak az agrártermelés hatékonyságának növeléséhez és hosszú távú fenntarthatóságához.

Kiállítóként és előadóként a hazai agrárium vezető cégei és szakemberei jelennek meg, akik közérthetően ismertetik a legújabb kutatási és fejlesztési munkáikat. Hagyományteremtő szándékkal a precíziós technikákat alkalmazó cégeknek mintaparcellákon biztosítunk lehetőséget technológiájuk bemutatására. A látogatók így működés közben, testközelből ismerhetik meg az innovatív technológiákat tápanyag-gazdálkodás, növényvédelem és távérzékelés témakörben.

SZERZŐ: MMG