fbpx

Javításra szorul a monitoringrendszer

Írta: Szerkesztőség - 2023 szeptember 10.

Nem minden támogatásigénylő hibázott, akit figyelmeztettek a műholdas képek alapján. A panaszok nagy száma miatt felülvizsgálják a teljes rendszert.

Mást látott a műhold

Az idei évtől megszűnt az előzetes ellenőrzés intézménye és az őszi adategyeztetők kiküldése. Ehelyett a Magyar Államkincstártól Területi Monitoring Rendszer (TMR) végzéseket kapnak a gazdák. A TMR ellenőrzés során a termőföldeken alkalmazott mezőgazdasági tevékenységeket és gyakorlatokat jellemzően a Copernicus Sentinel műholdadatokkal vizsgálják. A mezőgazdaság szempontjából releváns műholdak 5-6 naponta készítenek felvételt egy adott területről.

Csakhogy a gazdálkodói tapasztalatok alapján a műholdak gyakran nem a valóságnak megfelelő adatokat rögzítik. Sok esetben előfordul például, hogy a parcellákon ténylegesen termesztett növénykultúra helyett más kultúrát azonosít, vagy, ha a sorközökben gyepesítés van, akkor gyep hasznosításként érzékeli a területet rendszer. Problémaként jelentkezett a nyári betakarítású növény esetében az is, hogy a rendszer még az egységes kérelemben bejelentett főnövényt „kereste”, de már tarló vagy elvetett másodvetés volt a táblán. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az Államkincstár által kiküldött meg nem felelésről szóló végzések jelentős része hibás adatokon alapult.

Sentinel Szentes
Szeptemberi Sentinel-kép Szentes felett (forrás: geo-sentinel.hu)

A Mobil Gazda sem működik mindig, mindenütt

Ha valóban hibásan gazdálkodik a termelő, akkor minél előbb javítania kell az adatokat az Egységes Kérelem Adatváltozás felületén. Ha viszont a valóságnak megfelelően nyújtotta be a kérelmet, akkor a Mobil Gazda alkalmazás segítségévél fényképet kell készítenie arról, hogy helyesen járt el. A gyakorlati tapasztalatok alapján az alkalmazás megfelelő működése készülék-, időjárás-, és hálózatilefedettség-függő. Általánosságban elmondható, hogy régebbi típusú készülékeken egyáltalán nem, vagy nem megfelelően működik, míg felhős, esős időjárás esetén egy megfelelő készülékkel sem sikerül elfogadható fotót készíteni vele.

Javítási javaslatok

A nagy számú panaszra tekintettel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslatcsomagot állított össze, amelynek célja a TMR rendszer hibáinak kiküszöbölése. Emellett fontos lenne, hogy a rendszer a korábban beküldött fényképeket is figyelembe vegye egy adott kultúra ellenőrzése során, az állandó kultúrák esetében pedig az idén beküldött fotókat a következő években is elfogadják. Nagy segítség lenne az is, ha a sikertelen fénykép készítésekor azt is jelezné a rendszer, hogy miért sikertelen a fotó elkészítése. A NAK által megfogalmazott javaslatok közt szerepel a MÁK által kiküldött végzések szövegezésének megváltoztatása is. Addig is a NAK falugazdászai a termelők rendelkezésére állnak: segítenek a végzések értelmezésében, a változások bejelentésében és a Mobil Gazda applikáció használatában is.

Ez a cikk is érdekelheti: Változások a másodvetésben, az AÖP-ben, a HMKÁ-ban.