fbpx

Egy hónap alatt 13-20%-ot esett a búza ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 05.

A júliusi szállítású búza határidős jegyzése a háború előtti szintre esett vissza Amerikában, 20 százalékot csökkent egy hónap alatt. Európában kicsivel kisebb a zuhanás, de így is drasztikus.

aratás
Hiába várunk, nem lesz jobb az ár (fotó: Horizont Média)

Több mint 50 dollár mínusz 28 nap alatt

A júliusi szállítású termény ára Chicagóban egy hónap alatt 20 százalékot esett, most 316 dollárt ér tonnánként (cc. 120 ezer Ft). A tegnapi esés oka egy friss egyiptomi tender lehangoló árai, az északi félteke betakarítási csúcsa és az új termés iránti visszafogott kereslet.

Az említett egyiptomi vásárlás szerdán történt, 815 ezer tonna búzát szereztek be az észak-afrikai államban. A tételben 350 ezer tonna francia, 240 ezer tonna román, 175 ezer tonna orosz és 50 ezer tonna bolgár búza szerepelt augusztus-októberi szállítással. A kialakult átlagár bő 50 dollárral volt alacsonyabb, mint 28 nappal ezelőtt, az utolsó vásárlás alkalmával. Hajóra rakva a legolcsóbb ajánlatot a franciák tették (397,47 USD/t, 151 ezer Ft), míg az orosz búzát 400-415 dollár/t áron rakták hajóra. A románok nem sokkal többért (429,9 USD/t) a célba juttatást is vállalták, ezzel ők adták a legkedvezőbb leszállítási ajánlatot.

Már eladni is nehéz

A szeptemberi szállítású búza a párizsi Euronexten 347 euróra csökkent, 13 százalékot esett egy hónap alatt, és azóta is esik. Ha ez így megy tovább, örülhetünk, ha a telephelyi ár megáll 110 ezernél. A várható felvásárlási árakról információt ad az is, hogy a kikötővel rendelkező Horvátországban 125 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek egy tonna új búzáért, az árpáért pedig 106 ezer forintot. A betakarított búza 45 százaléka malmi minőség.

Ebben a cikkünkben azt írtuk: „Akinek 120 ezret ajánlanak a telephelyi, gyakran kis hektolitersúlyú magokért, vegye fontolóra, hogy legalább a termés 35 százalékét leköti ezen az árszinten.” A tanács továbbra is áll. Az árak annak ellenére esnek, hogy drasztikusan romlik a világ búzamérlege. Eddig ugyanis annak ellenére nőttek, hogy volt búza a világban. A tavalyit el kellene már adni (különösen Ukrajnában), az ideire pedig fizetőképes vevőt kell találni. Jelen helyzetben már egyik sem könnyű feladat.