fbpx

Mérlegek a mezőgazdasági termelők szolgálatában

Írta: MezőHír-2022/6. lapszám cikke - 2022 június 27.

A mezőgazdasági szektorban a mérlegek és mérési rendszerek nélkülözhetetlen eszközök, hiszen nélkülük majdnem lehetetlen volna gazdaságokat vezetni vagy kereskedelmi tevékenységet folytatni.

Milyen szerepet játszanak a mérlegek a mezőgazdaságban?

Aratáskor minden termelő tudni szeretné, hogy mennyi termést hozott a földje. Mérlegek használata nélkül nehéz lenne hatékonyan meghatározni a termésmennyiséget. Ez az információ felhasználható ugyanazon növény különböző fajtáinál a hozamok nyomon követésére, a termények tárolásához szükséges hely vagy akár a betakarításból származó projektbevételek kiszámítására.

Legyen szó növénytermesztésről vagy állattenyésztésről, a mezőgazdasági termékeket általában súly alapján értékesítik. A növények vonatkozásában a mérés a kereskedelem szokásos gyakorlata. Mindegy, hogy gabonafélékről, gyümölcsökről vagy éppen zöldségekről van szó, a gazdálkodók általában egy adott súlymérés szerint árazzák terményüket, amely mérésnek pontosnak és megbízhatónak kell lennie. Az állatok eladásakor, illetve vásárlásakor egyaránt nagy jelentőséggel bír a mérlegelés. Ezen túlmenően, amikor az áruszállításról van szó, a megfelelően kalibrált mérőberendezések biztosíthatják az optimális és a jogszabályban lefektetett súlyhatároknak megfelelő rakomány összeállítását.

Az elmúlt évtizedek mérlegei olyan tevékenységek automatizálására szolgálnak, mint az állatok etetési rendszere. Napjainkban a mérlegek egyre fontosabbak a mezőgazdaságban. A szektor számos kihívással néz szembe a környezet, az élelmiszer-biztonság, a jövedelmezőség és az állatjólét tekintetében. A mérleg segíti az európai gazdákat ezeknek a kihívásoknak a kezelésében, fenntarthatóbbá és jövedelmezőbbé téve az európai mezőgazdaságot.

A gazdaság automatizálása, amit gyakran az „intelligens gazdálkodás” fogalmához társítanak, olyan technológia, amely hatékonyabbá teszi a gazdaságokat, és automatizálja a növénytermesztési vagy állattenyésztési ciklust. Egyre több vállalat dolgozik robotikai innováción drónok, önálló traktorok, robotgépek, kombájnok, automatikus öntöző- és vetőrobotok kifejlesztésén. Bár ezek a technológiák meglehetősen újak, egyre több hagyományos mezőgazdasági vállalat lát fantáziát a gazdasága automatizálásában. Ebben a fejlesztési folyamatban természetesen a legkorszerűbb mérőberendezéseknek is nagy szerep jut.

Az állattenyésztéstől a növénytermesztésig

A mezőgazdasági mérlegek szerves részét képezik a gazdaságok napi működésének, legyen szó akár állatállományról, akár a növényállományról. Előbbi állításunk alátámasztásául nézzünk meg néhány példát.

A tejágazatban mérlegeket használnak minden szarvasmarhaegyed viselkedésének nyomon követésére. A fejőrobothoz érkező tehén takarmányfelvételét és tejtermelését minden tehénre külön mérik. Ez lehetővé teszi az adatok elemzését és az egyetlen tehénre összpontosító döntések meghozatalát. Például mérlegen keresztül észlelhető, ha egy tehén betegség miatt kevesebbet eszik, ez lehetővé teszi a beteg állatok korai felismerését és kiszűrését. A beteg egyed korábbi kezelésével javíthatják az állatok jólétét.

Számos irányelv létezik a műtrágyák túlzott használatának környezeti okokból való korlátozására. Napjainkban modern szoftverekkel és képalkotó berendezésekkel lehet elemezni, hogy mennyi műtrágyát kell kiszórni a földterület adott részére. Bizonyos részeket normál adag műtrágyával kell ellátni, más földekre pedig kevesebb is elég vagy egyáltalán nem kell. A mérlegek hozzájárulnak a műtrágyahasználat csökkentéséhez és a környezetvédelméhez.

A célnak leginkább megfelelő eszközt kell választani

A nagyüzemi növénytermesztésben vagy az állattenyésztésben dolgozók a kifejezetten az igényeiknek megfelelően kialakított mérőberendezésekkel igazolhatják, hogy mennyire fontosak a modern kor mérlegei az agrárágazat számára. Ezek a mérőberendezések számos olyan funkciót látnak el, amelyek biztosítják a termékek megfelelő szállítását, tárolását és kezelését, valamint még sok mást. A mezőgazdasági termelők számára sokféle mérleg áll rendelkezésre. A széles kínálati skála a nagy teherbírású platformmérlegektől a zsákoló-, töltő- és big-bag mérlegeken keresztül a járműmérlegekig terjed. A platformmérlegek kiválóan alkalmasak olyan termékek mérésére, mint a gabona vagy a gyümölcs, a nagyüzemi gazdáknak pedig a teherautómérlegek kínálják a tökéletes mérési megoldást. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mi felel meg a legjobban az igényeinknek, akkor mindenképpen érdemes konzultációt kérni valamelyik gyártótól. Szerencsére a hazai piacon bőséges kínálat van mérlegekből és mérőeszközökből, ráadásul ezek jelentős része hazai gyártmányú.

A mérlegek szerepe a jövő mezőgazdaságában

A mezőgazdaság számára nagy kihívás a termelékenységnövelés módszereinek meghatározása úgy, hogy az ne járjon nagyobb környezetterheléssel. Miközben tovább optimalizáljuk az inputok felhasználását, további lehetőségeket kell találnunk a potenciális hozamok növelésére, a nyereségesség maximalizálására, és lehetővé kell tenni az agráriumnak, hogy dinamikusabban reagáljon a piaci folyamatokra.

Nem kérdéses, hogy a jövőben a mérlegek szerepe egyre fontosabb lesz. A precíziós mezőgazdaság új mércévé válik, és arra törekszik, hogy nagyobb ellenőrzést gyakoroljon a termelési rendszer felett azáltal, hogy felismeri a változatosságot, és különböző módon kezeli a különböző földterületeket, számos gazdasági és környezetvédelmi célnak megfelelően. Ennek érdekében a precíziós mezőgazdaság az eszközeivel nagy mennyiségű adatot gyűjt a növények vagy állatok teljesítményéről és az egyes termelési területek tulajdonságairól (például szántóföldek, karámok stb.). Ez megköveteli minden egyes állat és a földterület monitoringszerű megfigyelését a megfelelő helyen, a megfelelő időben. Ehhez kiváló minőségű berendezésekre van szükség, amelyek automatikusan képesek mérni bizonyos paramétereket a megfelelő adatmennyiség biztosítása érdekében.

A gyártói-fejlesztői innováció ezen a területen is nagyon gyors. A mérleggyártók felkészültek, és képesek biztosítani azokat a berendezéseket, amelyek lehetővé teszik a gazdák számára, hogy eredményesen dolgozzanak a precíziós gazdálkodás korában. A precíziós mezőgazdaság eszközként is használható a földhasználat és a földhasználati képesség összehangolásához. Ez elősegíti a fenntarthatósági problémák kezelését azáltal, hogy optimalizálja a jövedelmezőséget a táj termelőrészein, miközben megőrzi a biológiai sokféleséget és a természeti erőforrások bázisát a kevésbé termelékeny területeken.

A mérlegek a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésében is szerepet kaphatnak. A kevesebb hulladék költségcsökkentést, nagyobb bevételt és több profitot eredményezhet. Mérlegek segítségével nyomon követhető, hogy mennyi veszteség keletkezik, és stratégiai tervet lehet kidolgozni a pazarlás csökkentése érdekében. Napjaink gazdálkodóinak célja a gazdálkodás minden részének optimalizálása és a változók számának minimálisra redukálása – a mérés segíthet ennek elérésében.

SZERZŐ: CZÉKUS MIHÁLY