fbpx

Jön, jön, jön: kertészeti pályázat 50 milliárddal

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 21.

Fejenként 25 millió kérhető gépek beszerzésére, köztük egy traktorra is. A támogatási intenzitás 50 százalékos.

 

szuretelo platform
Támogatható: szüretelő platform (forrás: Bartifarm Kft.)

 

Egy traktor is jöhet

Társadalmi egyeztetésen van a kertészeti üzemek megújításának támogatása kiírás. Április 25-ig lehet hozzászólni a tervezethez. A tervek szerint összesen 50 milliárd forintot fognak szétosztani a célra. Ebből 45 milliárd az üzem gazdasági teljesítményének javítását, a szerkezetátalakítást, korszerűsítést és a diverzifikálást szolgálja. Generációs megújulásra 5 milliárdot különített el a kiíró. Támogatható: munkagépek, betakarítógépek, szedőplatformok, talajművelő gépek, és egyéb gépek, eszközök beszerzése, valamint 1 db, legfeljebb 83 kW motorteljesítményű traktor. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege – egyéni és kollektív projekt esetén is – maximum 25 millió forint. A támogatási intenzitás alaphelyzetben 50%.

 

6000 STÉ a belépő

Az igénylőtől elvárás, hogy legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkezzen, és megtermelt érték legalább fele kertészeti tevékenységből származzon. ŐCSG esetén alapvetően a tagok területalapú támogatási igényében megjelölt hektárok alapján számítható az üzemméret. CSMT esetén a tagok legalább felének igazolnia kell a legalább 6000 euró értékű üzemméretet.

 

Előny a stabil gazdasági háttér

Figyelem, az üzleti terv a 100-ból 70 pontot ér! Ezen belül is elsősorban a piaci kapcsolatok stabilitása (hosszabb távú szerződések, szerveződések), az üzem múltja és a támogatás kockázatmentessége alapján ítélik oda a pénzeket. Az ŐCSG-k plusz öt pontot kapnak. Az első pályázati ablak július 7. és július 20. között lesz nyitva. Ha marad még forrás a kasszában, később is pályázható a jogcím.

 

Lásd még a további mezőgazdasági pályázatok ütemtervét eben a cikkünkben.