fbpx

Ennyivel csökken idén az orosz termés

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 30.

Oroszországban az őszi vetésekre eddig kedvezően alakult az időjárás, ám a tavaszi vetések belefutottak egy száraz időjárási periódusba. Az ország búzatermésének 30, árpatermésének 85-90 százalékát a tavaszi vetések adják.

orosz aratás
4,5 tonna körüli lehet az árpa, 4 tonna körüli a búza átlaga (forrás: Reuters)

Nem rossz, de nem is jó

Az őszi vetések idején még kedvezőtlen volt az időjárás, részben ezért kisebb az idei búzaterület Oroszországban. A Volga mentén fagyok is károsították a táblákat. Az enyhe és csapadékos tavasz azonban helyrehozta az állományokat, az időjárás a virágzás/szemtelítődés idején is optimális volt. A Volga vidéke és az ázsiai országrész viszont a kelleténél szárazabb és melegebb volt., ami a tavaszi vetésű növények állapotát rontotta jelentősen. Az USDA összegzése szerint a sokéves átlagon felüli, de a tavalyinál lényegesen gyengébb termés várható mind búzából, mind árpából.

Búzamennyiség

Ez orosz viszonylatban azt jelenti, hogy a tavalyi 4,45 tonnás őszibúzahozam idén 4,15 tonna körülire csökkenhet, míg a tavaszi búza átlaga 2,4-ről 1,8 tonnára eshet. Az őszi és tavaszi vetésű termés aránya jellemzően 70:30 az országban. Ez előbbiből most hajszálnyival több, 62,6 millió tonna (-15%), az utóbbiból 24 millió tonna (-20%) várható. A tejes termés 17 százalékkal lehet kevesebb a tavalyinál (86,7 millió tonna).

Árpamennyiség

Az őszi árpa termésátlagait kevésbé érintette az időjárás, a tavalyi 4,7-ről 4,55-re módosulhat, míg a tavaszi vetésű állományok lényegesen rosszabbak, 2,8-ról 2,26-ra eshet a hozamuk. Árpából ez utóbbi határozza meg az ország kibocsátását, jellemzően 90 százalékban ezt termelik. Idén azonban a sokéves átlagnál 16 százalékkal nagyobb az őszi kalászos területe 34 százalékkal jobb terméskilátással. Így az összesített végeredmény „csak” 11 százalékkal kevesebb termés a tavalyinál. A számítások szerint aratás végén bő 20 millió tonna árpaszem lehet majd a raktárakban. A kukoricatermés első becslésben 15 millió tonnásnak mutatkozik.

Kapcsolódó cikkünk a témában: Zuhan az ukrán búzatermés, az orosz sem marad rekordszinten.