fbpx

20 milliárddal támogatják a gombatermesztést

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 21.

Gombaházak, komposztüzemek, termékmanipulálók építése, bővítés és korszerűsítése a támogatás célja. Ha augusztusban nem fogy el a pénz, később is lehet próbálkozni.

 

laska szaporitoanyag
Laska szaporítóanyag (fotó: Horizont Média)

 

Április 25-ig véleményezhető a gomba-előállító üzemek fejlesztésének támogatása jogcím, a tervezete most került társadalmi egyeztetésre. Eszerint 20 milliárd forintos kerettel nyílik meg a pályázat, amiből 16 milliárd az üzemfejlesztést szolgálja, 2-2 milliárd pedig a generációs megújulást, illetve az energiahatékonyság javítását. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege – egyéni és kollektív projekt esetén is – minimum 300 millió forint, maximum 2 milliárd forint. A támogatási intenzitás alaphelyzetben 50 százalékos. A kiíró 20-30 támogatott projekttel számol.

 

6000 STÉ a belépési küszöb

Támogatható a komposztüzem létesítése, új gombatermesztő létesítmény kialakítása, valamint termékmanipuláló, osztályozó, csomagoló létesítmények építése, bővítése, korszerűsítése. Támogatják a hűtés-fűtés, világítás megújítását. Feldolgozott gombatermékek előállításhoz kapcsolódó gép, eszköz beszerzésére nem igényelhető támogatás. A tervezet már az egyes műszaki-építészeti beruházások elszámolható kiadásairól is tartalmaz mellékeltet, ami ritkaság egy tervezetnél.

A kiírásra csak az jelentkezzen, aki legalább 6000 STÉ előállítására képes üzemmérettel rendelkezik. ÖCSG esetében alapvetően a tagok területalapú támogatásának igénylésekor megadott hektárszám adja meg a család üzemméretét. CSMT esetén a vállalkozásban részt vevő tagok legalább felének igazolnia kell a legalább 6000 STÉ üzemméretet.

A legtöbb pontot (60 p) az üzleti tervért lehet kapni, ezen felül sok pontot ér az energiahatékonyság javítása (16 p) és a környezeti szempontok érvényesítése (8 p). Az első támogatási ablak augusztus 16. és augusztus 30. között lesz nyitva.

 

Ebben a cikkben mutattunk be néhány éve egy laskatermelőt, Szili Istvánt.