fbpx

Kína már nagyon várja az európai árpát

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 16.

Kevés lesz a világpiacon kapható árpa, búza és kukorica. Kína nagyon számít az unió kínálatára, így Európa kalászosai felértékelődnek.

érett árpa
Csak minél több jusson belőle a vágóasztalra! (fotó: Horizont Média)

Árpa: kiváló piac

A globális árpatermés nagyobb lehet idén, de a világkereskedelembe kevesebb juthat belőle az USDA legfrissebb becslése szerint. Kanadában, Oroszországban és Törökországban ugyan helyreáll a korábbi termelési szint, viszont Ausztráliában és Ukrajnában szerényebb kibocsátás várható. Az ukrán exportárpa mennyisége a tavalyi 2,8 millió tonnáról 2 millió tonnára zsugorodhat. (Az ország 2020/21-ben még 5,8 millió tonna árpát exportált.) A világkereskedelembe kerülő árpa mennyisége 28 százalékkal zuhan a betakarítás után. Az EU előtt jó értékesítési lehetőségek nyílnak, 7,3 millió tonna árpát szállíthat a külpiacokra. A kalászos gabona globális takarmánycélú felhasználása csak csekély mértékben csökken, miközben étkezési/söripari célra több megy el belőle. A globális zárókészletek változatlanok maradnak.

Búza: az oroszok dominálnak

Az előrejelzések szerint csökken a globális búzatermés, kevesebb lesz a betakarítható kenyérgabona Ukrajnában, Ausztráliában, Marokkóban, Argentínában, az Európai Unióban és Kínában is. A világ össztermése 775 millió tonna lehet, 4 millióval kevesebb, mint az előző évben. A legnagyobb termeléscsökkenés Ukrajnában következik be, ahol az előrejelzések szerint harmadával eshet vissza a learatható mennyiség. Viszont jóval több búza kerülhet a raktárakba Kanadában, mivel a tavalyi katasztrofális aszály vélhetően nem ismétlődik meg. Oroszországban a folyamatosan javuló hozamok miatt várható több búza idén.

top búzaexportőrök
Forrás: USDA

A globális búzafogyasztás kissé mérséklődik, elsősorban a takarmánycélú felhasználás visszaesése miatt, míg étkezésre – a népesség növekedése miatt – valamivel több megy el. Összesen 788 millió tonna búzát igényelhet a világ. A kereskedés várhatóan igen élénk lesz. A szezon végére a készletek erősen zsugorodni fognak.

Így festettek az exportárak május 11-én (FOB):

  • Oroszország: 399 dollár/tonna
  • Ausztrália 417 dollár/tonna
  • EU: 430 dollár/tonna
  • Argentína: 456 dollár/tonna
  • Kanada: 492 dollár/tonna
  • USA: 513 dollár/tonna

Kukorica

A globális kukoricatermés szintén csökken, elsősorban az Ukrajnában és az Egyesült Államokban várható kisebb kibocsátás miatt, de Kínától és az Európai Uniótól is picivel kisebb termést várnak. Másrészt Argentína és Brazília ismét rekordot mennyiségű kukoricát arathat. Az ukrán export a tavalyi 23 millió tonnáról mindössze 9 millió tonnára zsugorodhat, így a globális kereskedelembe lényegesen kevesebb termény kerülhet majd. A globális felhasználás viszont csak minimálisan mérséklődik, ezért a zárókészletek zsugorodni fognak a világban. Az EU várhatóan a brazil kukorica felé fordul a 2022/23-as időszakban.

búza kukorica termelése
Forrás: USDA

Kína igényei

Kína idén összesen 37,5 millió tonna gabona behozatalát igényelheti, ami 12 százalékos csökkenést jelentene a tavalyi évhez képest. Az Egyesült Államokból és Ukrajnából is jóval kevesebb kukorica érkezhet az ázsiai országba, emiatt Kína a várakozások szerint megnöveli árpabehozatalát. Mivel ez szintén nem érkezhet Ukrajnából, Argentína, Kanada és az Európai Unió fogja betölteni a korábbi ukrán pozíciókat az árpapiacon. Ausztráliával 2020 óta feszült Kína kereskedelmi viszonya, így bár kézenfekvő lenne, nem innen fog árpát beszállítani az országba.