fbpx

Ukrajna: feleződik a fontos termények exportja

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 03.

A legfrissebb becslések szerint Ukrajna 66,5 millió tonna gabonát és olajos magvat takaríthat be 2022-ben mintegy 19 millió hektárról. A legfontosabb exportcikkekből 40-50 százalékkal kevesebb áll majd rendelkezésére, mint korábban.

árpa
Árpából kisebb a kiesés, mint búzából (fotó: Horizont Média)

Hamarosan aratás

Az Ukrán Gabonaszövetség előrejelzése szerint 19,2 millió tonna búzát takarítanak be az országban. Ez bő 40 százalékos csökkenést jelent a 2021-ben betakarított 33 millió tonnához képest, de még mindig a háromszorosa az éves belföldi fogyasztásnak. Az ó termésből is készleten van még 10 millió tonna búza. Ezt figyelembe véve Ukrajna mintegy 10 millió tonna búzát exportálhat a betakarítás után. Az árpatermés körülbelül 6,6 millió tonna lehet (-35% vs. 2021), exportja elérheti a 2 millió tonnát.

Repcéből az ukrán szövetség a kibocsátás feleződésével számol, 1,5 millió tonnára számítanak, szemben a tavalyi 2,9 millió tonnával. (Más elemzők 2,8 millió tonnát várnak a 45 százalékos területbővülés miatt.) A repceexport elérheti az 1,3 millió tonnát. Az EU 2 millió tonnára számítana, de a különbözet fedezhető a tavalyinál jobb kanadai termésből.

Az őszi betakarítás sem lesz jobb

Napraforgóból a tavalyi csaknem 17 millió tonnás termésnek csak a bő fele lesz meg, 9 millió tonna. Szójából 40 százalékos a terméscsökkenés, 2,1 millió tonnát prognosztizálnak most, ami 0,8 millió tonna exportját teszi lehetővé. Ebből a növényből is legalább dupla ennyire számított volna az európai közösség, a különbözet részben Szerbiából szerezhető be.

A kukoricatermést most 26,1 millió tonnára becsülik (-30% vs. 2021), az export körülbelül 15 millió tonnát érhet el. A gabona és olajos magvak teljes exportja elérheti a 30 millió tonnát, ha az alternatív exportútvonalak kapacitása tartja vagy meghaladja a havi 1,5 millió tonnás szintet. A kormányzat célja az, hogy havi 3 millió tonnára bővítse a vasútvonalak szállítási képességét az EU határain.

Ez is érdekelheti a témában:
Gyenge a forint, drága a repce
Kína már nagyon várja az európai árpát