fbpx

Ne higgyen a hazai áraknak, értékes termék a lucerna!

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 02.

A világ legnagyobb lucernaexportőre Spanyolország, de idén Magyarország simán túlszárnyalhatja az ottani termőterületet. Ennek van jó és rossz oldala is. A nemzetközi piac nagyon megfizetné a lucernát.

lucerna
Az első kaszálásokból már eladó a lucerna (fotó: Horizont Média)

Óriási pénz van benne

Tavaly, Kína rekord mennyiségű lucernapelletet importált, 52 254 tonnát, 13,66 millió dollár értékben. Ez egyetlen év alatt mennyiségében 62, értékben 70 százalékos növekedést jelent. A beszállítók terén Spanyolország dominálja az itteni piacot, 90 százalékos a piaci részesedése. A pellet exportja tavaly csak a kínai piacról 12,2 millió dollárt hozott a spanyol nemzetgazdaságnak. Hozzá kell tennünk, hogy Kína még csak nem is a legnagyobb felvevője a spanyol lucernapelletnek, az ugyanis Szaúd-Arábia. Az arab országból származik a spanyol exportárbevétel 35 százaléka. A második helyen Franciaország áll 16 százalékos részaránnyal. Kína csak a befolyt összeg 11 százalékát adta az említett 12,2 millió dolláros árbevétellel. Összesen 111 millió dollár érkezett a spanyol kasszába a lucernapellet-exportból.

A lucernapellet iránti kínai kereslet idén még a tavalyinál is nagyobb. Az év első három hónapjában közel 14 ezer tonnát importáltak belőle, ez 73 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában volt. Spanyolország a behozott mennyiség 85 százalékát adta, de mellettük megjelentek az olasz beszállítók is bő 2 ezer tonnával. Ők tavaly 7 százalékos részt tudtak kihasítani maguknak a kínai piaci tortából, 2 százalékos részt pedig Kazahsztán mondhatott magáénak.

A szárítottlucerna-gyártók spanyol szövetsége (La Asociación Española de Fabricantes de Alfalfa Deshidratada, AEFE) intenzív népszerűsítő kampányba kezdett Kínában. Honlapjukon a Hehan Mezőgazdasági Egyetem takarmánykísérleteit közlik, ezek szerint a kocák és a malacok etetése lucarnaliszttel több előnnyel is jár. A kocák a vemhesség idején kevesebb állategészségügyi problémát mutatnak, reproduktív teljesítményük nő, a választott malacok emésztése javul, így kisebb a hasmenés és az elhullás kockázata.

20-30 százalékos drágulás

Tavaly a 14 százalékos nyersfehérje-tartalmú szénatermésből készült spanyol lucernapellet tonnája körülbelül 391 dollárt ért Kínában, és jellemzően sertéstakarmányként hasznosult. A pelletkészletek a hírek szerint fogyóban vannak. Minél magasabb a takarmány fehérjetartalma, annál jobb. Ezért egyes kereskedők 20 százalékos fehérjetartalmú, bálázott amerikai lucernaszénát importáltak belső feldolgozásra. Az ezekből készített pelletért 625 dollárt lehet elkérni tonnánként. A kínai importőrök a spanyol új termésű, bálázott lucernáért most tonnánként 454-475 dollárt (133 ezer forintot) kínálnak, dollárban is negyedével-ötödével többet, mint tavaly. Ez az jelenti, hogy idén a pellet ára is legalább ennyivel emelkedni fog. Május 31-én az amerikai FOB-árak szerint nagyjából 300 dollár a tavalyi jó minőségű lucernaszéna tonnája. A prémium minőségű új termést már 360-400 dollárra árazzák be.

Magyarországon most a lucernabálákat (120 x 125 cm-es méret) 8–12 ezer forintért kínálják megvételre, függetlenül attól, hogy tavalyi vagy idei a termés. Ezek súlya 350 kilogramm körül van, azaz tonnánként nagyjából 30 ezer forint az elvárásuk. Egy hajdúnánási felvásárló nettó 35 ezer forintot is megadna a jó minőségű, új lucernaszéna tonnájáért, a fukarabb vevők nettó 28 ezerre teszik az árát. Egy hirdető pedig az idei első kaszálású, minősítetten bio lucernaszénát 31 százalékos (!) fehérjetartalommal 398 euróért kínálja tonnánként, azaz 155 ezer forintra taksálja a portéka piaci árát. Ha a nemzetközi árakat vesszük alapul, nem túlzott az elvárás.

lucernaterület
A hazai lucernaterületben nagy ugrás várható idén (forrás: KSH)

A magyar árakat leszorítja, hogy idén tovább nő a lucerna területe, mivel 500 ezer hektárról egymillió hektárra emelkedett az agrárkörnyezet-gazdálkodásba bevont terület nagysága, ennek keretében pedig sokan bevállalták a terület 20 százalékának fedését szálas pillangóssal, azaz lucernával. A megpályázott területek jó része nyilván már korábban is AKG-terület/lucerna volt, és az sem biztos, hogy mindenkinek szándékában áll az előírás teljesítése, ezzel együtt nem lennénk meglepve, ha bőven 250 ezer hektár fölé ugrana idén a lucerna termőterülete hazánkban. Megegyezne a mostani spanyol termőterülettel. Házon belül tehát nagy lesz a kínálati boom. A gazdáknak azonban nem árt észben tartaniuk, hogy az állatartók a költségcsökkentés jegyében keresni fogják a jó minőségű takarmányt, bővült a hazai feldolgozói volumen (Karotin Kft.), továbbá a külpiacokon 20-30 százalékos a termék drágulása. Amit itthon nem lehet eladni, annak volna helye a külpiacon.