fbpx

A magyar aszállyal rémítget az USDA kukoricajelentése

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 16.

Olyan rossz a magyar növényzet állapota, hogy amikor az amerikai elemzők a kukoricakilátásokról írnak, ezzel érzékeltetik az európai aszály súlyosságát. Egy sor negatív termésrekord megdőlhet idén az EU tagállamaiban.

aszály kukorica
Júliusra megsemmisült a kelet-magyarországi termés nagy része (fotó: Horizont Média)

Negatív rekordok

Hazánk az európai kukoricatermés szempontjából nem a legfontosabb tagállam, de a zöldfelületünk olyan drámai zuhanást mutat, amit az amerikai elemzők egy 20 éves időtávon is kiemelendőnek éreztek a legfrissebb jelentésükben. A NASA műholdas felvételei alapján júliustól az utóbbi két évtized legalacsonyabb értékeit mutatja a hazai vegetációs index (NDVI).

magyar NDVI
magyar NDVI

Júliusban messze átlag alatti a zöldfelület nagysága Románia, Franciaország és Olaszország főbb termőterületein is. Ezért az USDA az idei kukoricatermést legfeljebb 60 millió tonna teszi az EU-ban, ez 15 százalékkal maradna el a tavalyi, szintén nem rózsás eredménytől, és 10 százalékkal az ötéves átlagot is alulmúlná. Az uniós átlaghozam a becslések szerint 6,67 tonna lehet, 13 százalékkal kisebb a tavalyinál.

Az alábbi térképen is érzékelhető, hogy a legnagyobb baj hazánkban és Romániában van. A francia potenciális termés csak 1,2 millió tonnával csökkent az elmúlt hónapban, a végeredmény 12 millió tonna lehet. Romániában egy hónap alatt 3 millió tonna termést égetett el az aszály, így most csak 10 millió tonnára becsülik a lehetséges eredményt. Ez 27 százalékkal lenne kevesebb a tavalyinál. Magyarországon 1,5 tonnányi kukorica sült meg júliusban, legfeljebb 6,2 millió tonna lehet az össztermés, vagyis a tavalyi 6,3 millió tonnánál is kevesebb tengeri kerül a raktárakba. Az olaszoknál pedig 50 évvel ezelőtt volt utoljára olyan kevés kukorica, mint most lesz: 4,8 millió tonna. A spanyolok is csak 3,5 millió tonna tengeri behordására készülhetnek, ami 12 éves negatív rekord.

NDVI EU
Forrás: USDA

Honnan jön a kukorica?

Ukrajnában is szárazság van, de korántsem akkora az aszály, mint nálunk. Az előrejelzések szerint a hozam az európai átlaggal megegyező 6,67 t/ha lehet. Az aszály pont annyit rontott a kilátásokon, mint az EU-ban. A kukoricatermést 30 millió tonnára becsülik az elemzők, a 29 százalékos csökkenés leginkább a háború számlájára írható.

Az USDA elemzői az idei értékesítési szezonban 19 millió tonnás uniós kukoricaimporttal számolnak. Ukrajna exportképességét 12,5 millió tonnára teszik, valamint Szerbia is útnak tud majd indítani 1,6 millió tonna terményt. Az USA 61,5 millió tonna tengerit lesz képes piacra bocsátani. Itt pedig arról írtunk, hogy a brazil termés (safrinha) szokatlanul korán kihajózik idén. Csak a másodvetésű kukoricából 89 millió tonnás termésük van, az ország exportképessége 43 millió tonnára tehető.

Az elmúlt években az európai import nagyjából 25 százaléka származott a dél-amerikai országból, a fele pedig a szomszédos Ukrajnából. Az USA, Szerbia és Kanada 5-7 százalékos részesedést tudott kiharapni magának az EU importpiacából. Ukrajnából idén kisebb a kínálat, de olcsó és közel van, nagy rá az uniós kereslet. Ahogy tavaly, idén is sok szerb kukorica érkezik majd a dunai kikötőkbe, hogy Budapest vagy Konstanca felé vegye az irányt. A vízálláson is sok múlik majd.