fbpx

India meghátrált: nem engedi a gabonaexportot

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 21.

A hétvégén India is beállt azon országok sorába, akik bár megtehetnék, nem szállítanak több gabonát a külpiacokra. Az ok a váratlan hőség, ami negatívan hat a potenciális termésre.

indiai búzaexport
Zsákokban sorakozik az exportra szánt termény (forrás: mamedia24.com)

Az orosz-ukrán piacokra készültek betörni

Bár India megjelent egy-két olyan piacon, ahol korábban az ukrán kereskedők domináltak, az ázsiai ország nem érhet a kelet-európai beszállítók nyomába – int elemzésében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető szakértője. Ennek felismerése azért fontos, hogy helyén kezelhessük a hírt: India a hétvégén megtiltotta a gabona kivitelét országból.

Korábban itt írtunk róla, hogy India nem éhezik, hanem exportál, és itt soroltuk, hogy Egyiptom, Kína, Törökország, Irán, Izrael és Dél-Afrika is megjelent a célkeresztjében. Ezeken a piacokon korábban az orosz és az ukrán portéka volt a meghatározó. Az idei aratás után India 10 millió tonna búzát szerettet volna exportálni.

Marad az orosz hegemónia

Új-Delhit azonban megriasztotta a kivitel felfutásának rendkívül gyors üteme és a 45 fokos kánikula, ezért döntött úgy, hogy mégsem terjeszkedik tovább a nemzetközi gabonapiacon. Ez átmenetileg a kalászos termény tőzsdei jegyzését is alaposan megemelte. Fórián azonban rámutat: az oroszok újabb rekordtermésre és exportra készülődnek. Putyin a múlt hét csütörtökén bejelentette, hogy az orosz gabonatermés elérheti a 130 millió tonnát, ezen belül a búzáé a 87 millió tonnát. Ez utóbbi rekord lehet Oroszország történetében, és 39 millió tonnás kiviteli rekordot is hozhat.

Ezzel szemben India – bár tartósan nettó búzaexportőr és a világ harmadik legnagyobb termelője (az EU és Kína után) – az exportban csak a Top-10-be fér bele. A mostani exporttilalom a visszájára is elsülhet az Erste szakértője szerint. Erre példa Indonézia, aki a belpiaci árak védelmében megtiltotta a pálmaolaj kivitelét, ám erre a világpiac még magasabb árakkal reagált, amik aztán begyűrűztek az indonéz belpiacra is. Könnyen lehet, hogy India is hasonló úton jár.