fbpx

India elkezdi felfalni az orosz búza piacait

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 23.

Az indiai agrárkormányzat felerősítette búzakiviteli tárgyalásait azokban a térségekben, ahonnan az oroszok a háborújukkal kizárták magukat.

búza

A háborúval blokkolták a saját exportjukat is…

Az indiai kormány már a búzaexport-tárgyalások lezárására készül például olyan célországokkal, mint Egyiptom, Kína, Törökország és Irán, de még a kisebb piacokkal is, mint például Izrael és Dél-Afrika – továbbította az indiai média híreit az AgriCensus. Az indiai kereskedelmi minisztériumra hivatkozó jelentések szerint az indiai búza viszonylag olcsó ára miatt már a 2021/22-es gazdasági évben is jelentős keresletnek örvendett. Mióta pedig Oroszország megtámadta Ukrajnát, ha más formában is, de mindkét állam búzaexportja blokkolva van. (Az ukránokat az orosz agresszió zárta el a kikötőktől és a  mezőgazdasági munkák kiszámítható elvégzésétől. Az orosz exportot a világszerte meghozott szankciók és az oroszok kockázatos státusza zárja el a piacoktól.)

Csal logisztikai akadályai vannak a további növekedésnek

India az elmúlt szűk egy évben 6,3 millió tonna búzát exportált, ami ötszöröse a 2020-2021-es szezon azonos időszakában mértnek. Az indiai búza legnagyobb vásárlói eddig a szomszédos országok voltak, Banglades 3,6, Srí Lanka durván félmillió tonnával, az Egyesült Arab Emírségek bő 400 ezer tonnával.

Kereskedelmi források a 2022/23-as gazdasági év áprilistól kezdődő búzaexportját 10 millió tonnára becslik, míg a termést 100-111 millió tonnára teszi az indiai kormány. Az offenzív indiai búzaexport hajtóereje a jelenlegi magas exportár. Ugyanakkor logisztikai akadályai lehetnek egyelőre annak, hogy az ázsiai óriásállam tovább növelje kivitelét: mivel új búzaexportőr, még nincsenek meg a kapacitásai további növekedéshez.

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán