fbpx

Kajszi a fólia alól: indul az olasz és spanyol export

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 27.

A magyar szemnek furcsa egy barackültetvény a fűtött fólia alatt, főként, ha hozzátesszük: mindez a meleg éghajlatú Olaszországban dívik. Hogy mi értelme van ennek a termesztési módnak, rögtön világossá teszi, amint mellé tesszük egy másik meleg termőhely, a spanyol Murcia tapasztalatait.

Ninfa barack
A magyar ízlésnek kissé halvány színeződésű a Ninfa (forrás: piskinfidancilik.com)

Megtépte az időjárás a spanyol portékát

Ezen a héten megkezdődött az extra korai, spanyol sárgabarack első tételeinek értékesítése. Murcia tartományban a betakarítás normál esetben ennél is korábban kezdődik, ám évjárat függően ingadozik a szedés tényleges megkezdése és a betakarítható mennyiség. A minőségről nem is beszélve. Idén 7–10 napot késett a betakarítás az esőzések és az alacsony hőmérséklet miatt. Murcia egyes termőterületeit jégeső és viharok is sújtották.

„A múlt heti viharok és a bőséges csapadék megviselte a májusi szedésű ültetvényeket” –- mondja Santiago Vazquez, a murciai La Vega de Cieza cég vezetője. A legkorábban érő barackokat nem érte kár, a veszteség leginkább a május 10-től szedendő gyümölcsöket érinti. A jelenlegi becslések szerint Murcia tartomány korai barackosaiban 40%-kal kevesebb lesz a termés az elvárhatónál. A márciusi fagy és a bőséges esőzések hatással voltak egyes kajszifajták kötődésére, és a sok csapadék rontotta a gyümölcsök minőségét.

Közép- és Észak-Európa nagy részén most köszöntött be a melegebb tavasz, ezért az első spanyol barackok kedvező fogadtatásra találtak – közli a szakember. Tapasztalata szerint élénk a kereslet az európai piacon. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a termelési költségek 40 százalékos emelkedését nem tudják teljes egészében érvényesíteni az értékesítési árakban.

Fóliás barackkal előzik be a versenytársakat

Már elkezdődött a dél-olaszországi Puglia régió fóliás kajszitermésének értékesítése is. A szedés a vártnál két héttel korábban indult el. Egy helyi nagygazda, Francesco Spina, körülbelül 50 hektáron termeszt különféle csonthéjas gyümölcsöket. „Jelenleg napi 5 tonna Ninfa fajtát szedünk és adunk el. Ez a mennyiség már a jövő héten megduplázódik. A kereslet nagyon élénk. Számos olasz nagybani piacra szállítunk, például Milánó, Padova, Torino és Verona piacaira. Hamarosan exportálni is fogjuk a gyümölcsöt, elsősorban Svájcba, Németországba, de még Spanyolországba, Görögországba is” – mondja a termelő.

Kajszi fólia alatt
Jellegzetes V-koronák a fólia alatt (forrás: mdpi.com)

A 2022-es szedési kampány korai indulását a fűthető fóliáknak köszönhetik. Ezekben a belső hőmérsékletet folyamatosan 12-20 °C között tudják tartani. A végeredmény persze egy drága termék, de az előállított gyümölcs állandó mennyiségű és minőségű, ami segíti a gazdaságot abban, hogy megbízható üzleti partnere legyen számos komoly kereskedőnek. Itt április végétől szeptember közepéig garantált a folyamatos kajszi-, őszi- és nektarinutánpótlás.

„A termelési költségek emelkedése ellenére az első gyümölcsöket a tavalyi áron tudjuk értékesíteni. Természetesen számolnunk kell az üzemanyag, a műanyag és a növényvédő szerek áremelkedésével. De nincs okunk panaszkodni, óriási előnyt ad nekünk, hogy a versenytársainkhoz képest korábban tudunk piacra lépni. A gyümölcsök mérete jó (45-55 mm), a színeződésük homogén. Egykilogrammos tálcákban szállítjuk.”

Lásd még a témában:
A kajszi védelme fagyok előtt és fagyok után
Négy új kajszi az olaszok varázscilinderéből