fbpx

Négy új kajszi az olaszok varázscilinderéből

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 09.

A virágzási és érésidők mellett a nemesítők kiemelten figyelnek a fák betegség-ellenállóságára is, hiszen a kivitt hatóanyagok mennyiségét folyamatosan csökkenteni kell.

 

Nirosa
A Nirosa 1 a magyar szemnek már talán túl piros is (forrás: Geoplant Vivai)

 

Keresztezéssel is nagy az előrehaladás

Az olaszok kajszi- és őszibarack-nemesítési programjában hagyományos keresztezési technikákat alkalmaznak azzal a céllal, hogy olyan fajtákat állítsanak elő, amelyek érzékszervi és esztétikai minősége kifogástalan, emellett vírusokkal (sharka) és gombákkal (monília) szembeni toleranciával vagy rezisztenciával is rendelkeznek. Utóbbiak azért is nagyon fontosak, mert a kivitt hatóanyagok mennyiségét folyamatosan csökkenteni kell. A talán legismertebb nemesítő-forgalmazó, a Geoplant Vivai, az elmúlt öt évben négy új sárgabarack-fajtával rukkolt elő a program keretében.

 

Újonc kajszik

A Nirosa 1 nagy méretű, ovális alakú, enyhén aszimmetrikus, mélysárga háttérszínű gyümölcsének harmadát élénkvörös pír fedi. Húsa jó állagú, édes és aromás ízű, kevéssé savas héj borítja. Fája közepes növekedési erélyű, korai virágzású, öntermékeny. Nagyon korán érik, de termőképessége nagy. Molekuláris markerrel rendelkezik a sharka-rezisztenciáról.

 

Nirosa
Nirosa 2 (forrás: Geoplant Vivai)

 

A Nirosa 2 fája normál növekedési erélyű, öntermékeny. Gyümölcse nagy méretű, kerek alakú, szimmetrikus, mélysárga, amit a felület 40%-án élénkpiros pír fed. Húsa állaga jó, íze édes és aromás, alacsony savtartalmú héj borítja. Nagyon korai, de nagy termőképességű fajta. Molekuláris markerrel rendelkezik a sharka-rezisztenciáról.

 

Alissa
Alissa (forrás: Geoplant Vivai)

 

Az Alissa növekedési erélye közepes, gyümölcse nagy méretű, hosszúkás alakú, enyhén aszimmetrikus, héja sárgás-narancssárga, ami a felület 20-30%-án piros. Öntermékeny, hosszan szedhető gyümölcse átlagos méretű, magvaváló, kiváló érzékszervi tulajdonságokkal bír. Szintén ellenálló a sharka vírussal szemben.

 

Ariel
Ariel (forrás: Geoplant Vivai)

 

Az Ariel fája közepes növekedési erélyű, középkései virágzású, öntermékeny. Gyümölcse korai érésű, nagy méretű, hosszúkás alakú, héja sárga-narancssárga, piros pírral a felület 30%-án. Érése homogén, húsának íze kiváló, aromás, közepesen savas héjjal, magvaváló. Ellenálló a sharka vírussal szemben.