fbpx

Túl a csúcson: a brazil cukornád nem csinál csodát

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 26.

Brazília a világ legnagyobb cukorgyártója a világtermelés ötödét adja, és a globális forgalomba kerülő cukormennyiség 40 százaléka innen származik. Az idei termés gyengécske, és a jövő évi is legfeljebb átlagos lehet az elemzők szerint. Ez jó hír az európai cukorrépatermelőknek, a cukorgyárak viszont harapófogóba kerültek.

cukornád aratás
Zajlik a betakarítás Brazíliában (forrás: britannica.com)

Nem lesz termelési boom

Brazíliában most kezdődik a cukornád aratása. A növény fejlődési szezonjában többször is arról hallottunk hírt, hogy aszályos az időjárás. Tavaly októberben azonban megérkezett a várva várt csapadék, ami részben ellensúlyozta az időjárás negatív hatásait. Az orosz-ukrán konfliktus az idei év termését nem befolyásolja, de a jövő évit érintheti, mivel Brazília műtrágyaimportja negyedrészt Oroszországból származik.

Idén várhatóan 9,6 millió hektáron kerülhet cukornád a földbe, egy hajszálnyival kisebb lesz a most betakarítandó területhez képest. (Már tavaly is csökkent némiképp a növény termőterülete a kukorica és a szója térhódítása miatt.) A 2022/23-as szezonban 613 millió tonnás összterméssel számolnak az elemzők. Ez javaulás a mostani gyenge eredményhez képest, átlagosnak mondható. Az alábbi grafikon azt mutatja, hogy a brazil nádtermés 6 éve stagnál, sőt inkább lefelé hajló trendet mutat.

brazil cukornádtermés

Drága az etanol, de nem is fogy

A brazil gyárak képesek az etanol és a cukor gyártására is, ezek egymáshoz viszonyított arányát mindig a két termék világpiaci árai határozzák meg. A cukor ára a brazilok számára továbbra is megfelelő, a gyárak a várható cukortermelés nagyjából 70 százalékára már leszerződtek erre a szezonra. Bár az üzemanyagárak nagyon magasak, az etanolfogyasztás nem tért vissza a pandémia előtti szintre. Az elemzők abból indulnak ki, hogy a cukor-etanol aránya változatlan marad a gyártásban, azaz 45-55 százalékos lesz a megoszlása.

cukor-etanol gyártás Brazília

Brazília cukorexportját (döntően nyers cukor) a következő szezonban 26,6 millió tonnára teszik az elmezők, 4 százalékkal lehet több a 2021/22 folyamán piacra dobott mennyiségnél. A kivitel mintegy ötöde Kínát célozza, a többi jórészt Afrikában és az arab világban talál vevőre. Brazílián kívül Thaiföld, Ausztrália és Mexikó számít jelentős exportőrnek. Az előrejelzések szerint a világ cukortermelése az idei betakarítást követően legfeljebb 2,5-3 millió tonnával haladhatja meg a felhasználást, egyszóval a zárókészlet továbbra is szűkös marad.

Az emelkedő cukorárak és az alternatív növényekkel folytatott verseny idén egész Európában arra kényszerítette a cukorgyárakat, hogy jelentősen megemeljék a cukorrépatermelőknek kínált összegeket. A termelési költségek elszabadulása viszont messze meghaladja azt a mértéket, ami a cukor fogyasztói árában érvényesíthető, így a gyárak idén masszív veszteségekre készülhetnek. Itt írtunk erről: Újabb cukor-bezárási hullám fenyeget.