fbpx

Güttler gépek munkáját nézték a szekszárdi szőlősgazdák

Írta: Kristóf Imre - 2023 április 04.

Hatékony venyigezúzás, magágykészítés, intelligens sorközzöldítés: a szekszárdi Tringa borpince meredek szőlőültetvényein is jól vizsgáztak a Güttler Kft. sorközművelő gépei.

Négy gép szőlészeknek

A Güttler Kft. négy év után rendezte meg újra Demokert bemutatósorozatát, amelynek első állomását Szekszárdon, a Tringa borpincénél tartották. Vörös Endre, a Güttler Kft. értékesítési vezetője hangsúlyozta, hogy kifejezetten olyan eszközöket hoztak erre a gépbemutatóra, melyeket elsősorban a szőlészek és gyümölcstermesztők használhatnak sorközművelésre.

Vörös Endre a GreenManager gépet mutatja be
Vörös Endre (balról) a GreenManager gépet mutatja be a szőlősgazdáknak.

Víztakarékos zöldítés

Szinte minden zöldítési feladatra alkalmas a Legóhoz hasonlóan összeállítható Güttler GreenManager. Használatával különböző növényeket frakcionálva vethetünk a sorközökbe a meglévő növényzet alávágásával is (direktvetés). A kikelt növények hengerezhetőek, a víztakarékos zöldítés egyszerűen megvalósítható vele.

Tökéletes gyomirtás, magágykészítés

Moreni Vitis forgóborona művelőpengéi
Moreni Vitis forgóborona művelőpengéi

A Moreni Vitis forgóboronáját kimondottan a szőlők sorközművelésére fejlesztették ki. A vízszintesen forgó rotorok közötti kis távolságnak köszönhetően a talaj elmunkálása egy menetben elvégezhető, még akár köves talajokon is. A bemutatón a 1,5 méteres munkaszélességű változatot Güttler hengerrel kombinálták, ami meggyőző gyorsasággal porhanyóssá tette az igen kemény, rögös talajt.

Venyige- és gallyzúzás

Müthing mulcsozó munka közben
Müthing mulcsozó munka közben

A metszés után a sorok között hagyott szőlővenyige (gallyak, ágak) apróra zúzására mutatták be a német Müthing cég venyigezúzóját. A cápauszony alakú állókések és a dupla spirálban elhelyezett forgó kalapácsok a vastagabb részek miatti nagy igénybevételt is jól bírták. A nagy sebességgel forgó eszközt olyan jól levédték burkolattal, hogy a venyigedarabkák nem repültek szét, a gép apró mulcsréteget hagyott maga után.

Kis traktor is húzhatja

A Güttler GreenMaster borona önmagában is használható akár a bemutató helyszínéhez hasonló meredek területeken is.

Güttler GreenMaster borona
Güttler GreenMaster borona

Kis súlya miatt egy kisebb traktorra is felszerelhető. Mivel a művelőeszköz nagyon közel van a traktorhoz, könnyű vele manőverezni, a gyepet megszellőztetni, a gyökereket megszaggatni.

Melyik gép tetszett legjobban a szőlésznek?

A Szekszárd környéki dombok egyik legmagasabb pontján, a Kerékhegyen művelik a szőlőt a Tringa borpince tulajdonosai. Gál Attila szőlész-borász lapunknak adott interjújában elmondta, hogy nagyon sok problémát okoz nekik a talajerózió.  – A bemutatón láttunk most olyan gépeket és technológiákat, amik segítenek nekünk abban, hogy a meredek domboldalakon is zölden tudjuk tartani a sorközeinket. A Güttler GreenManager egy olyan gépkapcsolat, ami a magágykészítéstől, az apró és nagyobb magok vetésén keresztül, a talaj elmunkáláson át, olyan komplex megoldást nyújt, ami hatékony a zöldítésben.

Gál Attila, a Tringa borpince szőlész-borásza
Gál Attila, a Tringa borpince szőlész-borásza

A Moreni forgóboronája Güttler hengerrel kiegészítve pedig hasonló munkát végzett azzal a különbséggel, hogy jóval mélyebben művelte meg a talajt. Ez a gép kiegészíthető vetőgéppel is. A bemutatón látottak alapján mindenképpen gondolkozunk ilyen gépeknek a jövőbeni használatában – összegezte Gál Attila.