fbpx

Újabb cukorgyár-bezárási hullám fenyeget

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 25.

Az EU-27 cukorgyártása a 2022/23-as gazdasági évben 16 millió tonnát tehet ki az USDA szerint, ami az elmúlt évek gyenge-átlagos mennyiségének felel meg. Az elemzők a növekvő termelés költségek miatt újabb gyárbezárási hullámra számítanak.

cukorrépaföld
Eltűnőben a szántóföld „nehéziparága” (forrás: cpm-magazine.co.uk)

Mélyen a zsebbe kellett nyúlni

A hírek szerint a legnagyobb belga cukorfeldolgozó (a Tiense Suiker, a német Südzucker leányvállalata) az idei szerződésekben 38 euró/tonna árat rögzített a 18%-os cukortartalmú répatestekre, ami 10 euróval(!) magasabb az előző évinél. Hazánkban is emelkedett a felvásárlási ár, így a termőterület is visszakúszott 13 ezer hektárra. (A hazai végleges adatok csak 10 ezer hektárt valószínűsítenek.) Az unió teljes cukorrépaterülete mégis 1,45 millió hektárra csökken, mivel az olyan fontos termelőknél, mint Lengyelország és Franciaország tízezer hektárokkal kisebb most a répaterület. A termelők ugyanis nagy arányban fordultak el a cukorrépától a jövedelmezőbb növények, például a kukorica felé.

cukorrépatermelés EU

Hanyatló ágazat

Az európai cukorreform óta az ágazat negatív spirálba került, a korábbi répaterület 12 százalékkal csökkent, és 9 cukorgyár zárta be kapuit (4 Franciaországban, 2-2 Német- és Horvátországban és 1 Görögországban). Az elmúlt években a tavaszi fagyok és a répa sárgaság vírusa is megtizedelte az európai termést, a mennyiségi csökkenés pedig nyomott árakkal párosult. Ebben a helyzetben érte az ágazatot a konkurens növények árának elszabadulása. A cukorgyárak már tavaly is versenyre kényszerültek a kukoricával, idén azonban erőn felüli kiadások várják őket: nemcsak az átvételi árakat kellett lényegesen emelniük, de a szállítás és feldolgozás költségeinek extrém drágulásával is szembesülnek. Mindeközben a cukorfogyasztás csökken, az unió bioüzemanyag-politikáját egyre több támadás éri, és a járvány lecsengésével az alkoholok iránti kereslet is megcsappant. Az elemzők azzal kalkulálnak, hogy idén újabb gyárbezárási hullám indul az iparágban.

Az idei 108-109 millió tonnásra várt répatermésből 16 millió tonna cukor készülhet az EU-ban. Ehhez a betakarítást követően 1,7 millió tonna nyers, illetve finomított cukrot kell még vásárolnia a közösségnek a belső szükségletek kielégítésére. Ez megfelel az utóbbi években megszokott mennyiségnek. A kérdés inkább a hogyan tovább… A cukorgyárak egyelőre csak abban bízhatnak, hogy az egyéb édesítők, például az izoglükóz gyártása is elképesztően megdrágult, hiszen ennek alapanyaga a már sokat emlegetett kukorica.

Ez a cikk is érdekelheti: Arra várunk, hogy a brazil cukornádba beüssön a mennykő.