fbpx

Ukrajna: a földek harmada veszélyben, a vasút csigalassú

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 25.

A kikötői árak már csak elméleti, tájékoztató jellegű fogalmak Ukrajnában, a vasút pedig nincs felkészülve a mostani terhelésre. A kalászosok ára felfelé, a kukoricáé lefelé mozdult el, közben a világpiac egyre fagyosabban viselkedik.

vasúti szállítás
Nehezen bírja a terhelést a vasúthálózat (forrás: wallhere.com)

Egekben az árpa ára

A tavaszi árpa vetése már biztosan sérült, és a növény aratása körül is nagy a bizonytalanság Ukrajnában. Az éppen támadás alatt álló Odessza közigazgatási térségben a tervezett 750 ezer hektárból mindössze 30 ezer ha tavaszi árpát vetettek el a gazdák március 22-ig. Az ország területének harmadát veszélyeztetik orosz csapatmozgások, légitámadások, a szántók 30 százalékán „kockázatosnak” minősítették a mezőgazdasági munkák végzését. (Itt ajánlottuk olvasóink figyelmébe a tavaszi árpa vetését.)

A tenyészidőszakon belüli növénytáplálási és ápolási munkák így szintén csorbát szenvednek, vagyis nemcsak a területi, de a hozamadatok is mérséklődni fognak. Ezért egy tonna július-augusztusi szállítású, ukrán árpa a fekete-tengeri kikötőben hajóra rakva már 340-380 dollárba, azaz hozzávetőleg 115-130 ezer forintba kerül. A tengeri szállítmányozás azonban csak elviekben létező fogalom Ukrajnában. Nemcsak Odesszát, a tőle keletre fekvő Mikolajiv kikötőjét is orosz támadás bénította meg.

A vasút nem bírja a terhelést

Vonaton is kínkeserves az áruszállítás, de már csak ez maradt. Kevés a vagon, és lassan adják meg a hatóságok az exportengedélyeket. A kereskedők a kivitel felszabadítását szorgalmazzák, mivel a tavalyi kukoricatermés rekord nagyságú volt, és többszörösen meghaladja az ország belső szükségletét. Csakhogy vasút maximum havi 600 ezer tonna gabonát képes kezelni, ami a kikötői kapacitás mindössze10-15%-a. Plusz a vonalakat most az unióból érkező humanitárius segélyek érkezése is leterheli. A szárazföldön érkező szokatlan mennyiségű áru fogadásával a lengyel oldalon is bajlódnak: a szállítási és raktározási kapacitások sincsenek felkészülve rá. A nagy kukoricakészlet és az értékesítési nehézségek miatt az ukrán termény ára a március eleji 310 dollárról 250 dollárra (85 ezer forintra) esett.

A piac várakozó álláspontra helyezkedett

Az idei betakarítású búza sorsával kapcsolatban is erősek az aggodalmak. A 12,5%-os fehérjetartalmú, július-augusztusi szállítású termény ára 380 dollár körül mozog, míg a 11,5%-osé 360 dollár körül (FOB), azaz 122-123 ezer forintnak felel meg. A világpiaci kereslet ilyen árszínvonalon (nemcsak az ukrán búza iránt) nagyon megcsappant. Az importőrök arra várnak, hogy befejeződjön a fegyveres konfliktus, és csökkenjenek az árak.

Forrás: APK Inform