fbpx

Több milliós hasznot hozott a bodza, nőhet a telepítési kedv

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 31.

Az alacsony felvásárlási árakat hozó 2018-as év után megcsappant a bodzatermesztési kedv, a pandémia azonban visszahozta. Az új AKG hektáronként 342 ezer forinttal segítheti.

 

bodza
Szép pénzt hozott idén (forrás: nyugdijban.sk)

 

A járvány jótékony hatása

Árrobbanást hozott a koronavírus-járvány időszaka a bodza piacán is. A 2018-as mélyponthoz képest idén nyolcszor többet adtak a bodzatermésért a felvásárlók – írja a napi.hu A 65-80 forintos kilónkénti ár 550-600 forintra ugrott. A koronavírus-járvány kezdete óta ugyanis jelentősen nőtt a kereslete, köszönhetően gyógyhatásának. A bodza magas C-vitamin- és vastartalma miatt erősíti az immunrendszert, tőlünk nyugatra superfood-ként tartják nyilván. (A superfood-ok közös jellemzője, hogy kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak, nagyon gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban – Mezőhír.)

 

 

Az időjárással nem volt szerencsénk

2020-ban körülbelül 6200 hektárnyi bodzaültetvény volt Magyarországon, ebből mintegy 4 ezer hektárt 2010 után telepítettek – mondta el a lapnak Csizmadia György, a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezete (Botész) igazgatója. (A szakemberrel lapunk a kertészeti ágazat sorsáról készített interjút.) Ezzel a kis felülettel is a világ össztermésének (cc. 100 ezer tonna) körülbelül kétharmadát adja hazánk. Hozzátesszük: 2017-ben még bő 6500 hektárt tartott nyilván a KSH. A 2020-as évi keresletnövekedés azonban kisebb ültetvényfelületet talált hazánkban, ráadásul az időjárás sem kedvezett a növénynek.

„A tavaszi fagy, a bodzát sem kíméli, mivel május végén virágzik. Ez már a második olyan év, hogy a fürtök „madárkásak”: kevés a kifejlett szem bennük. Az egyik termelő 7 éves, öntözött ültetvényében 8 tonna termett hektáronként most is és tavaly is. Egy ilyen idős ültetvénynek azonban 12-15 tonnát kellene tudnia hoznia” – nyilatkozta Csizmadia György. A szakértő szerint a júniusi hőhullám szintén nagy károkat okozott. Emiatt az országos termésmennyiség a három évvel ezelőttinek idén körülbelül a kétharmada lett. A magas árak miatt azonban így is sokkal több bevételt hozott a növény, ami növelheti a telepítési kedvet.

 

Több milliós haszon egy hektáron

Extenzív gyümölcsként a területalapú támogatáson felül hektáronként mintegy 86 ezer forinttal támogatják a bodza termesztését, ezen felül a gazdaságok jellemzően részesülnek az agrár-környezetgazdálkodási programból (AKG) is egy 250 ezer forintos juttatásban. Az új AKG-programban már hektáronként 342 ezer forintot fizetnek az „egyéb” gyümölcsök után, és elég, ha 2022 tavaszán kezdjük el az ültetvény telepítését. A pályázat november 15-ig nyújtható be.

A növény termőre fordulása 3 év, ezalatt 2,2-2,5 millió forint megy el a terület-előkészítésre, telepítésre és ápolásra, amiben az öntözőrendszer kiépítése nincs benne. A termőévekben nagyjából 700-750 ezer forintba kerül a művelés és a szedés, a költségek felét a betakarítás adja. Akinek saját földje van, az támogatásokból fedezheti a termelés és betakarítás költségeit, és 8 tonnás termés mellett 400 forintos árral is hektáronként több mint 3 milliót kereshet. A kultúra bőven elbírja a költségek növekedését, az árak vagy a támogatási szint csökkenését is – Mezőhír.

 

Rászálltak a feketézőkre

A Botész igazgatója arról is beszélt, hogy a bodzakereskedelem jelentős része még mindig feketén zajlik, a termelőknek hivatalosan nem keletkezik bevételük a bogyók értékesítéséből. Nem csoda, ha idén a Nébih ezt a szegmens pécézte ki magának fokozott ellenőrzésre, amiről itt írtunk: Gyanúsak a bodzások: a Nébih erősen ellenőrzi őket.