fbpx

Szomjaznak az étolajra, és a műtrágya is kevés

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 08.

Kevés szó esik agrárkörökben Indiáról, pedig a világ második legnépesebb állama gyorsan zárkózik fel a fontos termény- és hatóanyag-exportőrök közé. Az USDA legfrissebb jelentése viszont rámutat: növényi olajokból és műtrágyákból kiszolgáltatott.

növényi olaj
India is erősen függ a fekete-tengeri kikötőktől (forrás: static.toiimg.com)

Olajmag és -dara bőven van

India idén bő 42 millió tonna olajos magot tud előállítani., ami itt elsősorban szóját, gyapotmagot, mogyorót és repcét jelent. Ezekből mintegy 20 millió tonna növényi fehérjedarát készítenek, ami több, mint a belső igény, így jut belőle 3,7 millió tonna Ázsia déli területeire is. Éves szinten csak 600 ezer tonna szójadara behozatalára szorulnak.

Étolaj és műtrágya nincs

A préselt növényi olaj mennyisége átlépheti a 9 millió tonnát – ez viszont édeskevés a belső felhasználáshoz mérten, még 14,5 millió tonna étolajat be kell hozniuk mellé. Emiatt Indiát is sokkolta az orosz-ukrán háború. Ukrajna éves napraforgóolaj-exportjának csaknem harmada Indiát célozza, de most nem tudja elhagyni a kikötőket. További probléma, hogy India kálium-klorid-szükségletének 17 százaléka is a háború sújtotta térségből származik, és a komplex (NPK) műtrágyák 60 százaléka is a Fekete-tengerről kellene hogy elinduljon. India ezért most növeli beszerzéseit Kanadából, Izraelből, Jordániából és Szaúd-Arábiából.

Lásd még a témában:
Hódító India: nálunk is gyártat növényvédő szert
India elkezdi felfalni az orosz búza piacait