fbpx

A tavalyi rekordtermés feleződhet, ennyi lesz az export

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 14.

Kisebb terület és kisebb terméspotenciál – mindez nagyobb riadalmat okoz a világ többi részén, mint Ukrajnában, ahol egy jó évben a saját szükségletük 4-5-szörösét termelik meg gabonából, olajmagokból. Európa a megszokott importmennyiségeknél jóval kevesebbre számíthat ebből az irányból.

vetés
A terület 70-80 százaléka lesz betakarítható idén (forrás: superagronom.com)

A potenciális terület 30 százaléka eshet ki

A pesszimista forgatókönyv szerint a potenciális termőterület kevesebb mint 70%-át vetik be tavaszi növényekkel Ukrajnában idén – közölte Tarasz Viszockij, agrár-miniszterhelyettes április 10-én. „Ha sikerül aknamentesítenünk Csernyihiv és Szumi körzetét, akkor akár a termőterület 80%-án is megvalósulhat a vetés” – mondta. A katonai tevékenység kilenc körzetben – Csernyihivban, Szumiban, Kijevben, Harkovban, Luhanszkban, Donyeckben, Zaporizzsjában, Herszonban és Mikolajivban – veszélyezteti az áprilisi munkákat. Részben kockázatos területnek minősül Zsitomir, Poltava és Dnyipropetrovszk körzete.

Az ukrán szakminiszter azonban rámutatott: a belső élelmiszer-ellátás akkor sem kerülne veszélybe, ha a legrosszabb szcenárió következik be. Még 30 százalékos területkiesés mellett is 2-3-szor több élelmet termel az ország, mint amekkora a belső szükséglete. (Lásd cikkünket: Nem Ukrajna fog éhezni, hanem a világ.)

A tavalyi rekordtermés fele valósulhat meg

Ukrajna 2022-ben 63 millió tonna gabonát és olajmagot takaríthat be 20 millió hektáron az Ukrán Gabonaszövetség becslése szerint. A búzatermés 18,2 millió tonnát tehet ki, ami messze elmarad a tavalyi 33 millió tonnás rekordtól. Ez a mennyiség azonban még mindig a háromszorosa az ország belföldi fogyasztásának. Plusz a 2021-es betakarítású búzából is közel 10 millió tonna van még raktáron. A várható termésnagyságot és a készleteket figyelembe véve Ukrajna akár 10 millió tonna búzát is exportálhat a betakarítás után.

Az árpatermés 2022-ben elérheti a 6,2 millió tonnát (2021-ben 10,1 millió tonna volt). Az árpa kivitelét 2 millió tonnára prognosztizálják. A kukoricatermés 23,1 millió tonna (2021-ben 37,6 millió tonna volt), az export 20 millió tonna lehet. Napraforgóból is drasztikus terméscsökkenés várható: a tavalyi 16,9 millió tonna után most 9,8 millió tonnával számolnak, a repce a múlt évi közel 3 millióról 1,5 millió tonnára feleződik, ahogy a szója is 3,5 millióról 1,8 millió tonnára. Repcéből talán 1,3 millió tonna, szójából 0,6 millió tonna juthat exportra – nagyjából fele annyi, mint amennyit Európa vásárolni szokott Ukrajnától.

Gyorsan javuló logisztika

Ha az országnak sikerül az összes logisztikai létesítmény kapacitását növelnie, akkor a betakarítás után a gabonák és olajmagok exportja elérheti a 35 millió tonnát. Ma az alternatív exportútvonalak kapacitása 600 ezer, legfeljebb egymillió tonna havonta. A kormány célja az EU határain havi 3 millió tonnára emelni a kapacitásokat, a becsült mennyiség kivitele csakis ebben az esetben érhető el.