fbpx

Űrállomás: már szinte biztos, hogy kukoricát lát

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 14.

Még hibahatáron túl dolgozik az űrből pásztázó mesterséges szem, de minden korábbi módszert felülmúl a pontossága. A cél a világ teljes kukoricaterületének megbecslése az űrből.

kukorica drónfotó
Ebből a légi fotóból nehéz megmondani, hogy mit látunk (forrás: terradrone.hu)

Magasságmérés

A NASA tudósai sikeresen használták a Nemzetközi Űrállomásra szerelt lézereket, hogy feltérképezzék, hol termesztenek kukoricát az Egyesült Államokban, Kínában és Franciaországban. Ennek során másodpercenként 242 gyors lézerimpulzust küldtek le a Földre, amelyek visszaverődve a felszín háromdimenziós profilját „rajzolták ki”. A mérés eredeti célja az volt, hogy az erdőkben a fák magasságáról nyújtson információt, így megbecsülhetővé váljon a bennük tárolt szén mennyisége. Aztán jött az ötlet, hogy a módszer a különböző magasságú szántóföldi növényekről is információt tud szolgáltatni.

Mivel az optikai képeken eddig fentről nézve sok növény ugyanúgy nézett ki, csak a vegetáció „bujaságáról” lehetett nyilatkozni. Ha az ember tudta, hogy mit néz, és rendelkezett régebbi adatokkal ugyanezen kultúráról ugyanezen a területen, akkor azt is meg tudta mondani, hogy a növényállapot a szokásosnál jobb vagy rosszabb-e. Ez alapján a termés mennyisége is korán megbecsülhető.

Egyre biztosabb abban, amit lát

A NASA háromdimenziós térképén kukoricának minősül minden, ami körülbelül egy méterrel magasabb, mint a környező szántóföldi növényzet. A NASA profiladatait aztán kombinálták az Európai Űrügynökség Sentinel-2 műholdjairól származó optikai képekkel. Három olyan régióban sikerült távolról feltérképezni a kukoricát, ahol megbízható földi adatokkal is igazolták a megfigyeléseket: az Egyesült Államokban (Iowa állam), Kínában (Jilin tartomány) és Franciaországban (Grand Est régió). Az algoritmus 83 százalék feletti pontossággal megkülönböztette a kukoricát más növényektől. Önmagában csak a Sentinel-2 adatokat használó modell pontossága 64 százalékos volt. A mesterséges szem és intelligencia hamarosan a világ bármely pontján magabiztosan meg tudja mondani, hogy valóban kukorica-e az, amit lát.

kukorica térkép
Francia kukoricaföldek (sárga) a többi kultúra (zöld) között (forrás: NASA)

Ez is érdekelheti a témában: Mesterséges intelligenciával támogatott mezőgazdaság.