fbpx

Extrém idő, nedvességőrzés, vetés– erre született az Avatar

Írta: MezőHír-2022/04. lapszám cikke - 2022 április 14. -Hirdetés

A nagyon nagy szárazság és az erős szelek óriási termőföldvesztést okoznak. Szó szerint elszáll a talpunk alól a termőföld. Az igen intenzív talajművelés eredménye ez.

termőföld
Elszáll a termőföld

Aborítatlan felszínt elviszi a szél. Nagyon sok helyen találkoztunk ilyennel. Egy másik formája a termőföldvesztésnek az eldiffundálás. Az intenzív művelet folyamán „elég” a föld, és széndioxid formájában távozik a légkörbe. Miként lehet megváltoztatni a már több évtizede elindult történéseket? Ezen felül ott van a „Mindenki egészségesebben szeretne élni” mondat is. A kevesebb vegyszer akkor több talajbolygatást jelent? Ez megint termőföldvesztést hoz magával.

Mit tehetünk az extrém időjárásban?

Egyre extrémebb az időjárás. Vagy hosszan tartó szárazság és kevés csapadék tapasztalható, vagy éppen ellenkezője: amikor esik az eső, akkor ömlik… Mit tudunk mindezekkel csinálni, hogy valamelyest biztosítsuk a terméseinket? A körülöttünk zajló anomáliák felerősödtek, és sajnos nagyon sokan a „Zavarosban halászni érdemes” elven szeretnének még nagyobb nyereségre szert tenni. Így megtalálták a mezőgazdaságot is. Na de a természeti változásokra olyan kicsi a ráhatásunk, hogy nem is érdemes vele foglalkozni. Azonban eljön az az idő, amikor már lehet, hogy tényleg késő lesz… A régi berögződött talajművelést érdemes lenne átgondolni. A notill sem fog működni egyik napról a másikra. Azt is tanulgatni kell. Mégis van megoldás!

traktor
Avatar 4 SD tripla tartállyal

Ultrasekély tarlóhántás

Cultro Ultra sekély művelet
Cultro Ultra sekély művelet

A kombájn utáni ultrasekély talajművelést el kell végezni, így kikelesztjük a kihullott magokat, és a kapillaritást, a kipárolgást megszüntetjük. Az egyik legfontosabb művelet, és ezt csakis akkor tudjuk jó minőségben végezni, ha a kombájn is jól dolgozott. Alacsony tarló, apróra szecskázott szalma. A tarlóhántó eszköz ebben az esetben a Horsch Cultro! A dupla késhenger és nehéz gereblye kombinációja! Ezzel a művelettel elérjük a célt: ultrasekély tarlóhántás, a szármaradvány terítése, és a kihullott magokat kirázzuk a szalma közül.

Avatar köves talajon
Avatar köves talajon

A magok a talajjal kerülnek kontaktusba, fentről pedig a szalma védi a talajt. Az árvakelést hasonlóan dolgozzuk be, ezért nem nőhet meg erősen. A júliusi, augusztusi nagy melegekben a talajból minimális a nedvességvesztés. Ultrasekélyen művelünk, és zöld tömeg sincs a felszínen.

Avatar 12 SD közvetlen mulcsba
Avatar 12 SD közvetlen mulcsba

Ha no-till, akkor az Avatar vetőgép egyben megoldás

Annak függvényében kell lazítani, hogy mit vetünk és milyen a talaj tömörödöttsége. Ha a no-till irányába kezdünk elmenni, hogy minél kevesebb talajmozgatást végezzünk, hogy kevesebb legyen a nedvességvesztés és a tökéletesebb, egészségesebb talajélet – akkor úgy is kell kezelni a területet! Minél kevesebb taposás érdekében ezt is úgy időzíteni, amikor a traktor és a munkagép a legkisebb káros taposást végzi. A no-till vetést az Avatar testesíti meg! Akár közvetlen tarlóba vagy takarónövénybe, félig elkészített magágyba. Az egytárcsás vetőcsoroszlya nagy, 250 kg-os csoroszlyanyomással képes a talajba hatolásra. A vetőgép dupla vagy tripla tartállyal szerelhető, így többféle termék egyszeri kijuttatására is alkalmas. A mellső és hátsó vetősor szelektív tömlőzéssel szerelve, különböző termék, különböző mélységbe helyezésére is alkalmas, pl. takarónövények vetésénél az apró mag sekélyre, a nagy magvak mélyre.

A vetőmag jó helyen van
A vetőmag jó helyen van

Előbb-utóbb az Avatar lesz a válasz a problémákra

Az egyre nagyobb szárazság több termelőt arra sarkall, hogy ősszel kevesebb talajművelés mellett végezzék a vetést, ezért kell a nagy csoroszlyanyomás. Másutt a rezisztens gyomok elleni védekezésben van szerepe az Avatarnak, úgy, hogy a vetésnél már nincs talajbolygatás, és a fals vetőmagágyból kémiailag már eltávolították a rezisztens gyomokat.

Az Avatar olyan vetőgép, amellyel – legyen az no-till vagy mulcsos technológia – a vetés tökéletes. Minél extrémebbek a körülmények, annál hamarabb megérkezünk az Avatar vetőgéphez. Nagyon kötött talajokon dolgozunk, ahol nehéz aprómorzsás talajt készíteni. El kell engedni a talaj intenzív művelését, a sok gázolaj felhasználását, oda az Avatar kell!

SZÁSZ ZOLTÁN +36-30/743-0302

Horsch