fbpx

Elatus Era – prémium megoldás a kalászosok növénykórtani problémáira

Írta: MezőHír-2022/04. lapszám cikke - 2022 április 12. -Hirdetés

Régóta ismert tény, hogy a növénytermesztés jellegzetesen időjárásnak kitett ágazat, illetve tevékenység. Sikerességét az ismert tényezőkön (táblaválasztás, fajta- vagy hibridválasztás, alkalmazott növényvédelem stb.) túl nagymértékben befolyásolja az adott évjáratban lehulló csapadék mennyisége és eloszlása.

Az elmúlt évek tavaszi időjárása nagyfokú változékonyságot mutat. Egyaránt jellemző volt a csapadékmentes, aszályos vagy a hűvös, csapadékhiányos, kései fagyok által tarkított időjárás. A termesztés során jelentkező növénykórtani problémák mellett az időjárási anomáliákkal is meg kell küzdeniük a termelőknek, és ehhez olyan gombaölő szer kell, amelyik a kórokozók elleni védelem mellett a növények élettani folyamatait is támogatja.

Megoldásként a Syngenta Kft. a fentebb említett időjárási kihívásokra megalkotta az Elatus Era gombaölő szert, amely a kalászosfungicid-portfólióban kiemelt helyet foglal el. Az Elatus Era nemcsak egy gombaölő szer, hanem valódi segítség a stresszben lévő növényállománynak. Az SDHI-hatóanyagok új generációját képviselő Solatenol (75 g/l benzovindiflupyr) hatóanyaga egyrészt kiváló hatékonysággal rendelkezik a búza és árpa főbb levél- és kalászbetegségeivel szemben, mint a szeptóriás levélfoltosság, sárgarozsda, vörösrozsda (1. kép), fahéjbarna levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság, törperozsda, ramuláriás levélfoltosság, másrészt a kezelt növényállomány élettani folyamataira is kedvezően hat.

Fokozza a nitrogénfelvételt, a fotoszintézis hatékonyságát, csökkenti az oxidatív stresszt, javítja a növények vízgazdálkodását, emeli a várható terméshozamot. A kórokozó gombák légzési folyamataiba avatkozik be a mitokondrium II. komplexében az elektrontranszport gátlásán keresztül. A termék másik hatóanyaga a protiokonazol (150 g/l) – a triazolok csoportjába tartozó hatóanyag, a gombák ergoszterol-bioszintézisét gátolja. A triazolcsoport számos képviselője közül kiváló hatékonyságú kalászfuzáriózis, szeptóriás levélfoltosság, sárgarozsda, rinhospóriumos levélfoltosság és hálózatos levélfoltosság ellen.

Javasolt növényvédelmi technológia:

Levélbetegségek ellen preventíven, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni 0,75–1 l/ha-os dózisban. Magas fertőzési nyomás esetében az1 l/ha-os dózis használata javasolt. Minőségjavító és termésnövelő tulajdonságát, valamint az egyes kórokozókkal szembeni tartamhatását felső dózisban való kijuttatásban érvényesíti a legjobban.

Kalászfuzáriózis ellen 0,8–1,0 l/ha dózisban, célzottan kalászhányás után, virágzás kezdetén kell kijuttatni a kalászok teljes permetléfedettségét biztosító fúvóka segítségével (pl. kettősréses). Termésnövelő és minőségjavító hatása kalászvédelmi kezelés esetében is igazolt.

Egy tenyészidőszakban egy kezelés engedélyezett!

Összefoglalásként, az előzőleg leírtak ismeretében elmondhatjuk, hogy az Elatus Era-val a Syngenta Kft. jelentős segítséget nyújt magyarországi kalászosgabona-termesztő partnerei részére. A termék használata képes mérsékelni az időjárási anomáliákból eredő termésveszteségeket, kórokozók, betegségek elleni hatékonysága, valamint termésnövelő hatása kiemelkedő a piacon. Használata minden évjáratban megtérülő befektetést jelent.

SZERZŐ: BOROS SZILÁRD FEJLESZTŐMÉRNÖK, FUNGICIDEK • SYNGENTA KFT.

Syngenta