fbpx

Nemcsak értékre, darabra is jóval több mezőgépet vettünk

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 11.

A mezőgazdasági gépértékesítés alakulása évek óta dinamikusan nő, a járvány első évében, 2020-ban is újabb rekord született. A 2021-es év számos kihívás elé állította a mezőgazdaságot, ennek ellenére további bővülés történt az agrárgéppiacon az AKI statisztikai jelentése szerint.

bálázás
Harmadával több bálázót adtak el tavaly, mint 2020-ban (fotó: Horizont Média)

Megvolt a pénz a vásárlásra

Bíztatóan indult a 2021. év a gépberuházások szempontjából, majd a második negyedév végére kicsit lefékeződött a lendület, a Növekedési Hitelprogram (NHP) is kifutott. Az év végén azonban az eddiginél is jobb eredmények születtek mind a mezőgazdasági gépek, mind az alkatrészek piacán: 2021-ben a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom meghaladta a 304 milliárd forintot. Számos pályázati forrás támogatja a gépbeszerzéseket, és 2021. szeptemberben új támogatott hitel– és lízingkonstrukciók jelentek meg, de kedvező beruházási környezetet teremtettek a kialakult terményárak is. Árnyalhatják viszont a jövőképet a szállítási, gyártási és alkatrészellátási nehézségek. Az új gépekre adott esetben már egy évet is várni kell.

Ötödével többet költöttünk új gépre

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 232,6 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket. Ez a forgalom 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. A gazdálkodók 72 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami 14 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. Az alkatrész-értékesítés 56 százaléka a második és a harmadik negyedévre esett.

mezőgépforgalom
Nincs megtorpanás, nő a mezőgépforgalom (forrás: AKI)

Darabszámra is nőttek az eladások

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor. 2021-ben 3383 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 78,6 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50–100 lóerős, könnyű univerzális kategória képviselte. Ezekből 16 százalékkal nőtt az eladás, 1071 darabra volt vevő, ahogy a 191–260 lóerős traktorokból is 16 százalékkal nőtt a kereslet. A kettő közötti, 141–190 lóerős „farmmindenes” csoportban is 13 százalékkal emelkedtek az eladások.

Az önjáró rakodók értékesítése 17 százalékkal nőtt 2021-ben a bázisidőszakhoz képest. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 11 önjáró gyümölcsbetakarítót is üzembe állítottak. Tápanyag-kijuttató gépekből 16, vetőgépekből 22 százalékkal értékesítettek többet. A bálázó gépekből 31 százalékkal növekedett az igény 2020-hoz képest.

Ez is érdekelheti a témában: A gépesítési boom rizikófaktorai.

Összeállította: Gönczi Krisztina