fbpx

Szemtelenül olcsón vennék az árpát, ne hagyja!

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 11.

A legtöbb gazdaságban már nagyon várják az aratást, a friss pénzt, de a terményárak egyre lejjebb araszolnak. A termés- és árkilátások alapján kicsit módosítani kell a megszokott eladási sorrenden.

kalászos vetés
A malmi búza és a takarmányárpa ára nagyon közel van egymáshoz (fotó: Horizont Média)

Búza, repce: gyenge ár, és nem lesz jobb

A termelők beszámolói alapján az aratás után a felvásárlók 70-73 ezer forintért vennék meg a búzát és 54-60 ezerért az árpát. A párizsi tőzsde adatai szerint a 70-73 ezer forintos búzaár sajnos teljesen reális, az árpa jelenlegi értéke alapján azonban ezt a gabonát nem szabad 65-66 ezer forint alatt odaadni, mert magasra értékeli a nemzetközi piac! Franciaországban most mindössze 7,5 százalékos az árkülönbség a malmi búza és a takarmányárpa exportára között, és az aratást tekintve mindkét növénynek egyformák a kilátásai.

Ezért a pénzszűkében lévő gazdáknak most a repcét és a búzát kell először eladniuk. A repce már 429 eurós árnál jár, újabb és újabb mélypontokat ér el, és semmi ok nincs rá, hogy megálljon. Sajnos simán becsúszhat 140 ezer forint alá a felvásárlási ára. Ezt a növényt nem szoktuk tárolni, de nem is érdemes, az ukránoknak megint sok lesz belőle. A gyors eladás sajnos muszáj kérdés lesz, meg kell lépni még akkor is, ha így a búza valószínűleg veszteséget, a repce pedig nagyjából nullszaldót termel a terméskilátások alapján.

Árpa vs kukorica

Az árpa viszont több nyereséggel kecsegtet, mint a búza – ha nem kótyavetyéljük el! A takarmányárpa eladási idejét a kukoricatermés tükrében érdemes megfontolni. Európában mindenütt lassan és mérsékelt kedvvel folyik a tengeri vetése, Spanyolországban pedig drasztikusan zuhan a növény területe az aszály miatt. Az árpa szempontjából felemás hatással van a piaci kilátásokra az, hogy Ukrajnában csökkent az őszi kalászosok vetésterülete és a napraforgó is kicsúszott az ideális időablakból. Így tavalyhoz képest még nőhet is a kukoricaterület, miközben az árpáé túl kicsi lesz az igényekhez mérten. Emellett az ukránok még eladni sem tudták az összes ó termésű kukoricát. A beszerzők azzal is tisztában vannak, hogy Brazília szeptembertől kezdi el nagyobb mennyiségben árusítani a vélhetően kiváló kukoricatermését.

A kérdés ilyenkor mindig az, hogy a takarmányipar hogyan ítéli meg e két takarmánygabona egymással való helyettesíthetőségét. Egy biztos, az árpával a betakarítás után még hónapokat várhatunk a jobb ajánlatra. Például addig, amíg ki nem kristályosodik a napraforgó ára.