fbpx

Magyar, tajélettel foglalkozó filmet díjaztak

Írta: Szerkesztőség - 2023 október 20.

Létezik egy nemzetközi filmes fesztivál Nyitrán, amelyik kizárólag a vidék fejlődésével, az agráriummal, az élelmiszeriparral és az élőhelyek védelmével foglalkozik. Az Agrofilm idén már 39. alkalommal osztott díjakat – többek között a magyar Talaj=Élet című dokumentumfilmnek.

tarló
Kukoricatarló (fotó: Horizont Média)

Az intenzív gazdálkodás miatt a világ termőtalajainak jelentős hányada leromlott állapotban van vagy már véglegesen meg is semmisült. Ennek oka a talajok szervesanyag-tartalmának csökkenése, az ebből következő szerkezetromlás, tömörödés és az erózió, illetve a savanyodás, a szikesedés vagy éppen a túlzott műtrágya- és növényvédőszer használat. Ahhoz, hogy ezen változtassunk, szemléletváltásra van szükség.

A témára koncentráló, magyar film a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem rektorának díját nyerte el. A verseny fődíját Ivars Seleckis rendező vitte el a Parasztok (Zemnieki, The Land, Krajina) című filmjével.

A csaknem egyórás, magyar alkotás az ATK Talajtani Intézet, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával készült, rendezője Hermann Gábor. A filmben csodás drónfelvételek váltakoznak a szántóföldi és a kertészeti termelésből jól ismert szakemberek talajművelési tapasztalataival, emellett kutatók, szakértők, felügyelők, szakpolitikusok is megszólalnak. Az alkotás bemutatója a Talaj Világnapja alkalmából 2022. december 5-én volt.

A film megtekinthető itt. A Mezőhír a Biológiai Talajerő-gazda(g)ság cikksorozatban dolgozza fel a témát.