fbpx

Csordultig tele az orosz gabonaraktárak

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 21.

Bár nem ismételték meg a tavalyi rekordhozamokat, minden gabonaféléből többet termeltek Oroszországban, mint az ötéves átlag. Csordultig teltek a gabonaraktárak.

búza tároló
Az oroszok is raktározási gondokkal küzdenek (Fotó: Horizont Média)

Őszi kalászosok: mennyiségi és minőségi veszteségek

Oroszország európai részén az őszi búza a szokásosnál melegebb viszonyok között fejlődött idén. Csapadékból is kevés érkezett a megfelelő szemtelítődéshez, különösen az Urál nyugati oldalán. A júliusi esők aztán sokat rontottak a búza beltartalmán is. Az első táblák már július első dekádjában beértek (ezek lettek a jobbak), az európai térség észak-nyugati részében viszont csak augusztus elején jelentek meg a kombájnok. Végül 14 százalékkal kevesebb szemet tudtak behordani a magtárakba, mint 2022-ben.

A hamarabb lekerülő őszi árpa megúszta az esőket, ráadásul ebből 16 százalékkal többet is vettetek, mint az előző szezonban. Így ennek össztermése 13 százalékkal növekedett, az ötéves átlaghoz képest pedig harmadával. A 3,37 millió tonnás mennyiség azonban még a tavaszi árpával összevetve is csekély, nemhogy a teljes búzaterméssel. (Lásd táblázat.)

orosz termés
Orosz termés (forrás: JRC MARS Bulletin)

Tavaszi kalászosok: megszenvedték az időjárást

A későn érő tavaszi búza és árpa megszenvedte a szemtelítődéskor uralkodó száraz időjárást, majd a csaknem egy hónapon át vissza-visszatérő esőzéseket. Tavalyhoz képest a tavaszi árpa hozamai 10 százalékkal, a tavaszi búzáé 18 százalékkal csökkentek. A termőterületek növekedése némiképp ellensúlyozta a kieséseket, de az össztermésük így is 7, illetve 13 százalékkal kevesebb lett a tavalyinál.

Tele vannak a tárolók

Lényegében az őszi árpát kivéve minden kalászosból kevesebbet arattak idén az oroszok a tavalyi rekordnál, de ez nem jelneti azt, hogy rossz a termés. A 89-90 millió tonnára becsült teljes búzatermés 8 százalékkal múlja felül az ötéves átlagot, és a szűk 22 millió tonnára tett árpamennyiség is ugyanennyivel. A kukorica Oroszországban is jól kapta el a nedves és száraz időszakokat, így 12 százalékkal többet aratnak belőle idén, az ötéves átlagot pedig ötödével szárnyalja túl a szűk 17 millió tonnára becsült mennyiség.

Vagyis minden gabonaféléből több van az elmúlt években megszokottnál, így az oroszok is tárolási gondokkal küzdenek. Ne feledjük, a tavalyi évi rekordtermést még mindig nem tudták mind eladni.

Kapcsolódó cikkünk: Tarolnak az oroszok, egyre rosszabb az ukrán export.