fbpx

Új, univerzális, kalászos gombaölő szer

Írta: - 2022 március 28. -Hirdetés

A mai, köztermesztésben lévő kalászos gabonafajták és hibridek magas genetikai terméspotenciállal rendelkeznek. A fajtaválaszték széleskörű, mindenki megtalálhatja a termesztési céljához, termesztési körzetéhez, technológiai intenzitásához leginkább megfelelő fajtát illetve hibridet. A megfelelő mennyiségű és minőségű termés elérését a vegetációs időszak során számtalan külső tényező befolyásolhatja, gátolhatja, mint például az adott évjárat időjárása, gyomviszonyok, kártevők, kórokozók.

Kalászos
A kalászos gabonáknak is megvannak a maguk betegségei

A kórokozók terméscsökkentő hatásának minimalizálása

Elmondhatjuk, hogy a kalászos gabonáknak is – hasonlóan más termesztett kultúrnövényeinkhez – megvannak a maguk betegségei, amelyek a tenyészidőszak során fertőzhetnek és kisebb-nagyobb termésveszteséget okozhatnak a kórokozó fajától, a vetett fajta fogékonyságától, fertőzési nyomástól függően. Ezen kórokozók terméscsökkentő hatását úgy tudjuk leginkább minimalizálni, ha növényállományainkat rendszeresen szemlézzük és amennyiben szükséges megfelelő fungicides állományvédelemben részesítjük.

A Syngenta Kft. az idei, 2022-es évtől tovább bővíti fungicid portfólióját annak érdekében, hogy partnereinek a kalászos gabonatermesztés idén is sikeres legyen. Új, virtuális kereskedelmi ajánlatunk az Amistar Era, amely két termék kombinációjából áll. Tartalmaz Amistar 250 SC-t és Era 300 EC-t. Előbbi hatóanyaga a már ismert és régóta bizonyított azoxistrobin, utóbbié pedig a protiokonazol. Az azoxistrobin egy strobilurin csoportba tartozó hatóanyag, hatásmechanizmusát tekintve sejtlégzés-gátló, kiváló hatékonysággal rendelkezik rozsdabetegségekkel (búza: sárgarozsda, vörösrozsda; árpa: törpe rozsda), jó hatékonysággal szeptóriás levélfoltossággal szemben. A hatóanyag a kezelt növények minden részébe eljut, alap- és csúcsirányba is. Továbbá kiemelkedő zöldítő, juvenilizáló és termésnövelő hatást biztosít a kezelt növényállománynak, fokozza a várható termés mennyiségét és minőségét.

Ábra a szer hatékonyságáról, grafikon
Amistar Era hatása a terméshozamra (kezelés ideje: 2-3 nódusz, Syngenta fejlesztői kísérlet 2021., n=4, Boros Szilárd)

A fejlesztési kísérletek eredményei

A 2021-es év tavaszi időjárását a sokévi átlaghoz képest kevesebb csapadék és alacsonyabb hőmérséklet jellemezte, ami rá is nyomta a bélyegét a növények fejlődésére. Azonban fejlesztési kísérleteinkben, négy helyszín átlagában az Amisar Era egy kezeléssel plusz 190 kg/ha terméstöbbletet eredményezett a kezeletlen kontrollhoz képest.

A protiokonazol hatóanyag a triazol csoportba tartozik, a gombák ergoszterol bioszintézisét gátolja, széles hatásspektrum jellemzi búzában és árpában egyaránt (búzában: lisztharmat, rozsda betegségek, szeptóriás levélfoltosság, búza fahéjbarna levélfoltosság, kalászfuzáriózis, árpában: lisztharmat, törpe rozsda, hálózatos levélfoltosság, ramuláriás levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság).

Mozgását tekintve csúcs- és részben alapirányban mozdul el; élettani, zöldítő hatása a triazolok között jelentős. Mindkét ismertetett hatóanyag jelentős preventív és kuratív hatással rendelkezik.

Fertőzött és egészséges levél
Balra kezeletlen, vörös rozsdával fertőzött zászlóslevél, jobbra egészséges, Amistar Era-val kezelt (kezelés ideje: zászlóslevél kiterülése, fotó: Boros Szilárd, 2021)

Évente két alkalommal

Az Amistar Era-t búzában (őszi és tavaszi), árpában (őszi és tavaszi), tritikáléban, rozsban lehet felhasználni évente két alkalommal. Az Amistar dózisa 0,75-1,0 l/ha, az Era dózisa 0,33-0,65 l/ha. Az általánosan ajánlott dózis 0,8-1,0 l/ha Amistar 250 SC és 0,4-0,5 l/ha Era 300 EC. A virtuális kereskedelmi ajánlat 10 liter Amistar-t és 5 liter Era-t tartalmaz, ez dózis függvényében 10-13,3 ha kezelésére elegendő.

Az Amistar Era főbb előnyei:

  • univerzális termékkombináció a kalászosok legfontosabb levél- és kalászbetegségeivel szemben;
  • zöldítő, termésnövelő hatása kiemelkedő, használata egyértelműen megtérülő befektetés;
  • mindkét hatóanyaga felszívódó, preventív és kuratív hatással is rendelkezik;
  • eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagai csökkentik a kórokozók rezisztenciájának kialakulását.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Syngenta Kft. Amistar Era virtuális kereskedelmi ajánlata megoldást jelent a tenyészidőszak alatt jelentkező növénykórtani problémákra, tovább jelentős mértékben hozzájárul a kitűzött termelői célok eléréséhez a megfelelő mennyiségben és minőségben, nyereséggel értékesíthető termés által.

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, gombaölő szerek
Syngenta Kft.

Syngenta