fbpx

Az oroszok is leállítják a műtrágyaexportot

Írta: Kohout Zoltán - 2022 február 13.

Az orosz mezőgazdasági vezetés azt próbálja megakadályozni, hogy a szűkös hazai készletekből külpiacra kerüljön a keresett műtrágya-alapanyag.

Mercedes traktor
(Illusztráció: Horizont Média/archív)

Mindenütt drága, sokszor hiányzik

A hír tulajdonképpen nem meglepő azok után, hogy már a tavalyi ősztől fogva sorra jönnek a jelentések a nagy európai gyártók kapacitáscsökkentéséről, leállásáról. Az ok az energia, a földgáz és a villamos energia nagyon magas ára, ami miatt már nemcsak az árak szálltak el, de gyakori a műtrágyahiány is. Az orosz kormány ezért ideiglenesen leállította az ammónium-nitrát kivitelét április 1-jéig. Moszkva ezzel akarja elkerülni, hogy a hazai piaci igények kielégítésére szánt műtrágya-alapanyag, az ammónium-nitrát a nemzetközi kereskedelembe kerüljön. Az orosz kormány döntése azért meglepő, mert épp a múlt héten emelték meg a karbamid – egyben nitrogénműtrágya – exportkvótáját. A lépés eredményeként a nitrogénműtrágyák, köztük a karbamid, az ammónium-nitrát és a karbamid-ammónia-keverék korábbi, nem tarifális exportvolumene összesen majdnem 6,2 millió tonnára nőtt.

Váratlanul érte őket a közelgő vetés

Az orosz vámhatóság szerint az ország 2020. december 1-jétől tavaly májusáig mintegy 6,4 millió tonna nitrogénműtrágyát és 5,2 millió tonna összetett műtrágyát exportált. A hirtelen irányváltást most a váratlan ammónium-nitrát-igénnyel magyarázzák. Ennél talán csak az meglepőbb, hogy ez a februári trágyázási szezonban miért éri váratlanul az orosz kormányt – még akkor is, ha a dél- és észak-kaukázusi régiókban a tavaszi vetés a meleg tél miatt kicsit hamarabb kezdődik. A kiviteli tilalom mindenesetre biztosítja, hogy a helyi gazdálkodók a szükséges mennyiségű ammónium-nitrátot megkapják.