fbpx

Az 1400 forintos eper még nem a hazai termés

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 01.

A hideg és fényszegény időjárás ellenére a fűtött fóliákból nagyjából a szokásos menetrendben megérkeztek a boltokba a hazai szamócák. Ezek még nem azok, amiket 1000-1400 forintos kilós áron látunk.

 

eper
Hosszúkás, lapos, alig jön le a levele? (forrás: ucdavis.edu)

 

Mindjárt itt a megfizethető hazai

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arról ír, hogy három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba. Elsőként kis mennyiségben a fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra, üzletekbe. Május elejével a fűtetlen fóliasátras, fóliaalagutas termőterületekről is megérkezik a hazai termés, végül május közepétől nagy mennyiségben jelenik meg a kínálatban a hazai szabadföldi szamóca. Ez most virágzik. A magyar termés, ami ízvilágában összehasonlíthatatlanul jobb az import terméknél, a kiskereskedelemben általában június végéig található meg.

 

Gyors árcsökkenés májustól

Megjegyezzük, hogy a most 1000-1400 forintos kilós áron kapható eprek még importból származnak, a hazai szamóca a nagybani piacon is 2500-2800 forintba kerül még. A fűtetlen fóliás hazai termés várhatóan a jövő héten jelenik meg a boltokban nagyjából azon az áron, mint most az import áru. A több ezer kilométerről ideérkező gyümölcs jellemzően kemény, általában hosszúkás, gyakran oldal irányból lapított formájú, nagy méretű, és nehezen leválasztható csészelevelei vannak. A hazai szedésű bogyók jellemzően gömbölyűbbek, lédúsak, szájérettek. Az eper ára az értékesítési szezon közepére jó évjáratokban 500-600 forint alá csökken a kiskereskedelemben, innen egy esős periódus, illetve a szezon végén csökkenő kínálat mozdítja el ismét felfelé.

 

4-kor kelnek Czibolyáék, hogy mindig friss epret szedjenek!

 

A hazai eper fele is fóliás

Az Agrárkamara adatai szerint a magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2020-as SAPS-adatok szerint – mintegy 550 hektár, évente átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás.

 

Tavalyi cikkünket, amelyben egy tahitótfalui termelővel beszélünk, akár most is írhattuk volna: Indul a magyar eperkampány – Idén később érik és apróbb szemű.

 

Gönczi Krisztia