fbpx

Eddig és ne tovább: plafonba ütközött a gomba ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 11.

Húsvét után csökken a fogyasztók érdeklődése a gomba iránt, de a fizetőképességük is a határára ért. A termelőknek tulajdonképpen már megfelelő a jelenlegi átadási ár.

csiperke gomba
Már a német fogyasztó is sokallja az árát (forrás: edenkert.hu)

A német fogyasztók is megállj-t parancsoltak

Húsvét után érezhetően visszaesett a gomba iránti kereslet, ami normális jelenség –mondja Dieter Dömges, a német Pilzhof Nettetal és a GoChamp kereskedelmi vállalat egyik igazgatója. A gombatermesztők ennek megfelelően csökkentik a letermelhető gombamennyiséget. „Június végére mi is fokozatosan 20 százalékkal visszafogjuk a heti barnacsiperke-mennyiséget. Sok holland termelő csak augusztus-szeptemberben fogja újra felfuttatni a termelést, Németországban viszont a nyári vásárok idején is jó a kereslet a gombára, ezért nem szabad nagyon visszavenni a kínálatot” – magyaráz a kereskedő.

Dömges szerint a tavaly év végi, nagy áremelkedés után már nem tudott érdemben tovább kúszni a gomba ára. „A kiskereskedelem egyértelmű jelzést küldött, nem fogad el semmilyen áremelést a következő hónapokban. A jelenlegi költséghelyzetet figyelembe véve ezek az árak tulajdonképpen a termelőknek is megfelelnek. Több költségemelkedést viszont ők sem viselnek el” – mutat rá a szakember.

Magyarországon 2020 eleje óta szinte megduplázódott a gomba fogyasztói ára. 2023 folyamán – ha lassabb ütemben is, mint 2022 végén – konstans drágulásnak lehettünk szemtanúi, ami egészen a korai húsvétig kitartott:

gomba ára
Forrás: KSH

Az egzotikumra végképp nincs pénz

Az alsó-rajnai vállalkozás gombakülönlegességekkel is foglalkozik, ezek a teljes forgalom mintegy 20 százalékát teszik ki. Náluk ilyennek számít a laskagomba, valamint van még ördögszekér-laskájuk és shiitake is kisebb mennyiségben. Az elmúlt években megduplázódott a kereslet a ritka gombák iránt. „Az egzotikumok piaca éveken át erős növekedést mutatott, most azonban stagnálni látszik, ami egyértelműen az inflációnak és az ezzel járó visszafogott keresletnek köszönhető. Ezért ebben a szegmensben egyelőre nem látok további növekedést” – összegez a német kereskedő.

Ez a cikk is érdekelheti: A szalmára fogják, hogy drága a gomba.