fbpx

Nagy termés, könnyű aratás

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 02.

A repce betakarításának teljesítményét 10%-ban a fajta és 30%-ban a kombájn vezetője határozza meg (Semmler, Agrartraining 2011). Az állományok betakaríthatóságát több tényező is befolyásolja, melyek közül néhányat a termelő maga is befolyásolhat annak érdekében, hogy a nagy termés egy gyors, akadálymentes és gazdaságos kombájnolással párosuljon.

Fajtaválasztás

A fajta érésideje illeszkedjen a betakarítás gépi kapacitásához és a további munkák időzítéséhez. Azon üzemeknél, ahol a búza részaránya a vetésforgóban különösen magas, kiemelten fontos, hogy a repce betakarítása nagy biztonsággal megtörténjen a búza érése előtt. A RAPOOL hibridjei közül például a VISBY, a SHERPA vagy a ROHAN ilyen szempontból is előnyös választás. Ezen kívül a jól beérett állományoknál magasabb olajtartalommal is lehet számolni, mint például a XENON vagy a COMPASS esetében.

A hibridek közötti érésidő különbsége még a hazai, gyors érési periódusban is elérheti a több napot, ami alapvetően befolyásolja a betakaríthatóságot (1. ábra). A későbbi betakarítás nagyobb területteljesítménnyel végezhető, de ehhez szükséges, hogy a fajta jó állóképességgel, alacsony pergési hajlammal rendelkezzen. Mindemellett fontos, hogy a becők és a további szárrészek érése is összhangban legyen. A VISBY esetében különösen szembetűnő az egyenletes és gyors érés, mind a becőszinten, mind a száron. Az állomány aratása ezért úgy megy, mint a karikacsapás.

 

1. ábra

 

A virágzási időn túl az is számít, hogy mennyi a később virágzó egyedek aránya. A rövid és homogén érés, kevés később virágzó egyeddel, például a SHERPA esetében biztosítja, hogy a becőállomány egyenletesen érjen be, javítva ezzel a betakaríthatóságot. A kompakt becőállomány szintén megkönnyíti a kombájnolás folyamatát. Az alacsony pergési hajlammal rendelkező hibridek, mint amilyen a VISBY is, nem csak a betakarítás veszteségeinek csökkentésében játszanak fontos szerepet, de a talajok egészségi állapotára is kedvezően hatnak (árvakelésű repce).

Állománysűrűség

Már a vetési norma megválasztása is alapvetően befolyásolja az állomány jövőbeli betakaríthatóságát. Az állománysűrűség számos tulajdonság – szárvastagság, elágazási képesség, növénymagasság, árnyékolás, a virágzás dinamikája – meghatározója. Ráadásul ezek a tényezők egymásra is hatással vannak.

 

2. ábra

 

A 2. ábra egyszerűsített módon mutatja be, hogy az állománysűrűség változtatása milyen hatással van a növények fejlődésére. A legtöbb esetben a 40 növény/m² vetéskori (betakarításkor ez kb. 30 növény/m²) állománysűrűség adja a legjobb kompromisszumot a betakarítási veszteség – betakarítási időpont – termésbiztonság – betakaríthatóság komplexumban. A Kleffmann és Partner Kft. termelői felmérése szerint, több év tapasztalatait alapul véve a repcetermesztők számára a kb. 40 mag/m² vetési norma adta a legmagasabb termést.

Az állománykezelés megfelelő technológiai lépései hozzájárulnak az állományok télállóságának és egészségi állapotának növeléséhez. Ez összességében kiegyenlítettebb állományokat eredményez, melyek betakarítása is könnyebb.

Blum Zoltán
RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu