fbpx

Annyit kérhetünk az olajos magért, amennyit nem szégyellünk

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 25.

Európa erősen függ az ukrán napraforgóolajtól és repcemagtól. Előbbit 90 százalékban innen importálja, utóbbit kétharmadrészben. Kukoricából is 40-50 százalékban (4-5,5 millió tonna) az ukrán beszállítókra támaszkodik a közösség, de ebben az esetben fokozható a Brazíliából és az USA-ból érkező import.

repce télen
Dédelgessük, sokat fog érni, ahogy a napraforgó is (fotó: Horizont Média)

Különösen a növényolajárak szenvedik meg a háborút

A világ két legnagyobb napraforgóolaj-exportőre rúgta most össze a port: Ukrajna éves szinten bő 7 millió tonna, Oroszország közel 6 millió tonna olajat exportál a növényből. Európa különösen az ukrán beszállítóktól függ. Míg a kukorica importjában több más partnerre is számíthat, addig a napraforgóolaj-igényét 90 százalékban Ukrajnából fedezi (400-500 ezer tonna). A feldolgozás mellékterméke, a napraforgódara nagyjából egyforma mennyiségben (cc 200 ezer tonna) érkezik ukrán és orosz beszállítóktól. Ukrajna repcemag terén is fontos forrás: az uniós import nagyjából kétharmadát biztosítja (kb. 1 millió tonna), a többi nagyrészt Kanadából érkezik.

Hiába van, ha nem jut el a megrendelőig

A két ország konfliktusa világszinten kihat a terményárakra, de különösen a növényolajpiacra. Nemcsak a napraforgóolaj ára emelkedik, hanem vele együtt a szója- és a pálmaolaj is drágul. Ebben szerepet játszik az is, hogy Oroszország az ásványi olaj terén is fontos piaci szereplő.

A márciusi kukorica Chicagóban 89 ezer forintnak megfelelő összegre emelkedett, a szója pedig átlépte a 201 ezer forintot tonnánként. Párizsban a kukorica 268 euró körül toporog, azaz nagyjából 95,5 ezer forintot ér most. A fekete-tengeri napraforgóolaj a múlt héten már a 446 ezer forintnak megfelelő értéket közelítette tonnánként, ez azóta tovább emelkedhetett, bár a szállítási zavarok miatt alacsony a kereslet iránta.

Az árak olyan magas szinten járnak, ami megakasztotta a világpiaci forgalmat. Az USA és Brazília Kínába irányuló szójababexportja szinte megállt. Az Egyesült Államok kiszállítása 22%-kal marad el a tavalyi ütemtől.

Ha lesz magunk, szemtelenek lehetünk

Tudjuk, hogy a napraforgó és a szója termőterületében csak pár tízezer hektáros mozgástér maradt felfelé, de akinek még van lehetősége emelni e két növény részarányán és kapott hozzá vetőmagot is, vessen el mindent, mert könnyen lehet, hogy nagy értéket fognak képviselni. Elsőként a repcénket dédelgessük gondosan, mert ki tudja, milyen helyzetben lesz Ukrajna a július-augusztusi export idejére? Megeshet, hogy amíg a kanadai kínálat meg nem jelenik a piacon, annyit kérhetünk a repcénkért a német feldolgozóktól, amennyit nem szégyellünk.