fbpx

114 ezer forint a búza és a kukorica tonnája

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 28.

Elszabadultak az árfolyamok, ideges az árutőzsde. Másodpercenként változik a helyzet, de jobbára előnytelen irányban.

búza kikötőben
Búza a kikötőben (forrás: 24newshd.tv)

Beragadt az ukrán export

Ukrajna és Oroszország a globális exportban a búzamennyiség mintegy harmadát, kukoricából az ötödét és napraforgóolajból a négyötödét biztosítja. A 2021/22-es értékesítési szezonban a megtermelt mennyiségek jó részét már sikerült kihajóznia Ukrajnának, de a földekről utoljára lekerült kukoricából a becslések szerint még csaknem 14 millió tonna vár elszállításra. Búzából 5,5 millió tonna, napraforgóolajból 4 millió tonna várja gazdáját.

elakadó ukrán agrárexport
Forrás: farminguk.com

Ki jár jól?

Mivel Ukrajna kikötői lezárultak (az ott tartózkodó gabonaszállító hajókat is találat érte már), az importőrök Európához és az USA-hoz fordulnak búzáért, ami elsősorban Franciaországot és Romániát hozza helyzetbe. Ausztráliának is sok búzája van, de ezt hagyományosan a saját térségében értékesíti (Kína, Japán, Dél-Korea, Indonézia, Vietnám és a Fülöp-szigetek). Kukorica terén pedig az USA exportőrei előtt nyílnak most jó lehetőségek.

Törökország vasárnap jelezte, hogy meg kívánja akadályozni az orosz hadihajók áthaladását a Boszporuszon és a Dardanellákon. Ezzel lépéssel azonban az ország elvesztette semleges státusát. Ha itt is fegyveres összetűzés bontakozna ki, az a román gabonaszállítást is leállítaná a legfontosabb piacok felé.

Elszabadult árak, árfolyamok

Párizsban a legközelebbi határidőkre most 308 euró egy tonna búza ára, Chicagóban 330 dollár. Ez az elszabadult valutaárfolyamok mellett magyar pénzben 113,5 ezer, illetve 109 ezer forintot jelent. A kukorica tonnája Párizsban 310 euró, Chicagóban 270 dollár, ami Európában most 114 ezer forintnak felel meg, az USA-ban pedig 89 ezer forintnak. A tőzsdei kötések másodpercenként frissülnek, a valutaárfolyamok is mind felfelé mutató trendben vannak.