Támogatások a héjas gyümölcsűek termesztésében


Feldman Zsolt: az informatika és a digitalizáció eredményei és eszközei ma már a kertészetben sem nélkülözhetők

A mandula szaporítóanyag-értékesítés 2016-ban süllyedt mélypontjára (kb. 15 ezer db), azóta – egy kisebb megtorpanással ugyan, de – fokozatosan növekszik; 2016-ban 45-50 ezer db-ot értékesítettek. A fajtákat tekintve a hazai nemesítésű Tétényi fajtacsoport uralja a hazai értékesítést.

A támogatásokról

Technológiák és támogatások – egyaránt fontos tudnivalók…

Szólt a kertészeti termesztők által a Vidékfejlesztési Program (VP) keretén belül igényelhető támogatásokról is. Ezek a kertészeti gépberuházásokra és a kertészet korszerűsítésére terjednek ki, s amelyekre a rendelkezésre álló keretnél jóval nagyobb, másfél, kétszeres igények érkeztek be, s ezeket már az év elején fel kellett függeszteni. Némileg más a helyzet az ültetvénytelepítési támogatások esetében; itt az EU által előírt feltételek és szűrők (pl. öntözés, stb.) több megfontolásra késztették a pályázókat, a 19 Mrd forint keretre kb. 15 Mrd igény érkezett be.

További fejlesztések szükségesek

Növelni a versenyképességet!

E körbe tartoznak továbbá a beruházási támogatások, amelyek közvetlenül járulnak hozzá a versenyképesség növekedéséhez (teljes II. pillér, 4,1 Mrd euró).


A Tétényi fajtasorozat tagjai igen kedveltek

SZERZŐ: P. G.

naik támogatás vidékfejlesztési program