fbpx

Vigyázz!, indul a károsítás, rajzik a gyapottok-bagolylepke

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 29.

Békésben 200 feletti példányszámban fogták a csapdák a kukorica egyik fő károsítóját.

bagolylepke lárva

Egyre több jön

A gyapottok-bagolylepke szinte egész évben jelenlevő kártevő, már-már összeérő nemzedékei májustól szeptember végéig veszélyeztetik az éppen virágzó, termő állományokat. Fő tápnövényei a zöldségfélék és a kukorica, a borsó- és babkultúrák, de az utóbbi években megfigyelhettük károsítását birs- és bodzaültetvényekben is. A hernyó a növények generatív részeit (virágát, termését) károsítja. A virág, termés falának átfúrásával, a terméshús fogyasztásával jelentős gazdasági kárt okozhat. Rágásnyomán gyakran jelennek meg másodlagos gombafertőzések, pl. fuzárium, és más mikotoxin termelő organizmusok.

bagolylepke

Kevesebb is elég a komoly kárhoz

A gyapottok bagolylepke rajzása leginkább feromoncsapdák használatával követhető, ami a nőstény lepkék fajspecifikus feromonját párologtatja, ezzel a hím egyedeket vonzza magához. A fogásszámból következtethetünk a rajzás intenzitására. Komoly gazdasági kár következhet be ennél alacsonyabb fogásszám mellett is, ezért a rajzás intenzitásának növekedésével fontos a hatékony védekezés, érdemes a veszélyeztetett fenológiában lévő területeket is gyakrabban szemlézni.

Békés megyében napi 200 feletti hím egyedet fognak a feromoncsapdák, a hernyók kelése és károsítása pedig javában zajlik – idézi a FruitVeB a Biocont jelentését.

forrás: FruitVeb/Biocont