fbpx

Büntethető a tagállam, ha nem teljesül a szerhasználati cél

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 28.

Az Európai Parlament (EP) október 19-én elfogadta a Termőföldtől az Asztalig stratégiáról szóló jelentést. Ezzel megnyílt az út a stratégiában foglalt célok eléréshez szükséges jogszabályok megalkotása előtt.

 

termőföld
Szép, szép… és mennyit fizet a látványért a fogyasztó? (fotó: Horizont Média)

 

 

2021. október 18-19-én Strasbourgban tartotta az Európai Parlament azt a plenáris ülését, amelynek napirendjén a Termőföldtől az Asztalig (F2F) stratégiáról szóló közös mezőgazdasági (COMAGRI) és környezetvédelmi (COMENVI) szakbizottsági jelentés szerepelt. Az említett állásfoglalást 452 igen, 170 nem szavazattal és 76 tartózkodással végül elfogadták – áll a nak.hu-n. A plenáris ülésen több frakció jelezte elégedetlenségét a F2F stratégia lehetséges hatásairól szóló tanulmány késői nyilvánosságra hozatala, valamint a Bizottság által ígért összegző hatástanulmány hiánya miatt. (Az amerikai elemzők már egy évvel ezelőtt elkészültek vele. Következtetéseiket ebben a cikkben mutattuk be: Pontosan ennyit veszít az EU az agrártermelés zöldítésével.)

 

A plenáris ülésen elhangzott:

  • Az EP a növényvédő szerek használatának csökkentését illetően jogi kötőerővel rendelkező célértékeket szeretne elfogadtatni, amelyeket a tagállamok a nemzeti KAP stratégiai terveik végrehajtásával érnének el.
  • Az állatjóléti előírásokat tovább szigorítaná, és fokozatosan véget vetne a ketreces tojótyúk-tartásnak az Európai Unióban, a nem uniós állati eredetű termékek behozatalát pedig az uniós előírások betartásához kötnék. Emellett javasolják egy harmonizált állatjóléti védjegy létrehozását is.
  • Az EP képviselők kitértek még a EU-Mercosur megállapodásra is, és megerősítették, hogy jelen formájában továbbra sem támogatják annak ratifikációját, mivel az egyezmény nem biztosítja a biológiai sokféleség védelmét, és nem nyújt garanciákat a mezőgazdasági előírásokat illetően.

 

Az élelmiszerlánc szereplői nem vitatják a stratégia fő célját, miszerint szükséges átállni egy fenntarthatóbb európai élelmiszerrendszerre, de a stratégia gazdasági hatásai továbbra sem tiszták.