fbpx

Az ukránok az USA-t is lekörözik a búza exportjában

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 15.

Nyáron 33 millió tonnás csúcstermést hordtak a raktárakba az ukránok. A nagy termésnek és a versenyképes árnak köszönhetően Ukrajna búzaexportja rekordot dönthet az USDA szerint.

búza
(forrás: pixabay.com)

Nagy szereplő a búzapiacon

A becslések szerint 24 millió tonna kenyérgabona kivitelére kerülhet sor, amelyből több mint 17 millió tonna már meg is valósult a júliusi betakarítás óta. Csak hogy érzékeltessük, ez mekkora mennyiség: idén az USA sem tud ennyi búzát a nemzetközi piacra vinni. Az aratás után jellemzően néhány hónapra megélénkül az export, mivel az őszi betakarítás előtt sokan helyszűkébe kerülnek. Legkésőbb a kukorica vágására a többség kiüríti a raktárakat, hogy azok befogadhassák a legnagyobb helyigényű gabonát. Ezután is ismét elcsitul a piac.

Vásárlók és versenytársak

Ukrajna közvetlenül versenyez Oroszországgal az olyan piacokon, mint Egyiptom és Törökország, és ezt ebben az értékesítési szezonban nagyon versenyképes áron teszi. Így nem meglepő, hogy a szezon első felében alaposan bővíteni tudta búzakivitelét Törökországba. A két ország közötti kereskedelem hamarosan még intenzívebb lesz, hiszen Ukrajna ebben a hónapban ír alá egy szabadkereskedelmi megállapodást Törökországgal. Egy másik nagy importőr, Pakisztán is sokat vásárolt a versenyképes ukrán gabonából.

Mostanra megjelent a piacon az ausztrál és az argentin áru is. Ez a két ország szintén kiváló termést takarított be, jó áron képes beszállítani a takarmány minőségű búzát Kínába és Indonéziába. Az ázsiai térség Ukrajna számára is nagyon fontos, de ezen a piacon most meggyűlik a baja – elsősorban – az ausztrálokkal. A régióban már India is exportőrként jelenik meg, ez az ország Banglades piacán versenyez az ukrán portékával.

Lásd még a témában:

Lépni kell: lassan, de biztosan csökken az idei búza ára

A vártnál is jobb lett az argentin búzatermés

Hosszan fog áramlani az ausztrál gabonafolyam