fbpx

Szakmai igényesség kérdése, ki hogyan halad előre

Írta: MezőHír-2020/06. lapszám cikke - 2020 június 07.

10 éves a Huminisz Kft.

Gyenesdiáson, a Huminisz Kft. székhelyén találkoztunk a koronavírus utáni nyitás első napjaiban Pais Istvánnal, a cég tulajdonos-ügyvezetőjével. A beszélgetés során nemcsak a személyes attitűdök derültek ki, hanem a növények kondicionálásáról is sok mindent megtudhattunk.

– Sok beszélgetőpartnerünk említi, hogy családi kötődés miatt kezdett mezőgazdasággal foglalkozni. Ez önre is igaz?

– Igen, egyértelmű a családi indíttatás ezen a téren. Csak érdekességként említem meg, hogy maga a Pais család több évszázadra visszavezethető, a Göcsejben, Paisszeg településről származunk, azóta itt, illetve a szomszéd településen, Szilvágyon éltek, gazdálkodtak őseim. Ez nagyon erdős vidék, komoly nagyvadállománnyal (és olykor még komolyabb vadkárral). A jellemzően 1% alatti humusztartalommal rendelkező pszeudoglejes barna erdőtalajon és 10-17%-os lejtőkön dolgozunk, vagyis van kihívás bőven!

A termeléshez kapcsolódó fizikai munkát végeztem már gyerekként is, majd Zalaegerszegen, a Zrínyi Miklós Gimnáziumban tanultam, ami akkoriban az ország egyik legerősebb középiskolája volt. Szerettem volna állatorvosi pályára menni, hiszen az állatok szeretete végigkísér. Mégis, eddigi életemben talán csak akkor, a könnyebbnek látszó utat választottam, hiszen felvételi nélkül, pontszám alapján „simán” felvettek Gödöllőre, az Agráregyetemre. Itt a környezet- és tájgazdálkodás szakot választottam, akkoriban még a klasszikus 5 éves képzésben vettem részt. Később, munka mellett levelező szakon a Budapesti Közgazdasági Egyetemen egy külgazdasági diplomát is szereztem. Egyébként a családom „munkamániás”, édesapám például 75 éves, de aktívan méhészkedik, 120 méhcsaláddal dolgozik még mindig. Édesanyám ugyancsak tevékenyen részt vesz a gazdaságban, a biokertben, a szőlőben. Ezért is szeretem például a virágzó kultúrákat termeszteni, mert a méhek ezekben megtalálják a számításukat. Régóta termesztek pl. facéliát és hajdinát. Így nemcsak a növényeknek biztosítunk jó kondit a vállalkozásunk termékeivel, hanem termelőként a méheknek is ezekkel a kultúrákkal.

Kisebb kanyarok után egyértelmű volt az útirány

– Milyen munkahelyeken tudta kipróbálni friss tudását?

– Egyetem után egy fejvadász cég megtalált, mivel német felsőfokú nyelvvizsgám és szakfordítói diplomám is volt. Így a Szekszárdi Zrt.-hez hívtak, ahol a német vezérigazgatónak lettem az asszisztense. Ezután próbálkoztam több dologgal, voltam kinn termelésben, foglalkoztam kereskedelemmel nem mezőgazdasági területen, és mivel a bioszemlélet már az egyetem alatt megfertőzött, dolgoztam biocégnél is. Még az egyetemi évek alatt voltam Svájcban biodinamikus és „normál” ökofarmon is, két nyáron, gyakorlaton.

Később megkerestek egy keszthelyi biocégtől, hogy a már több mint 8 éve létező vállalkozás kereskedelmét tegyem sínre; ott 5 éven belül jelentős növekedést értünk el. Szele Judit kolléganőmmel ott ismertük meg egymást, két évet dolgoztunk együtt, majd a tulajdonosok közötti bonyodalmak miatt inkább eljöttünk onnan. Vele alapítottuk a Huminisz Kft.-t közösen, 2010-ben.

– Mi volt az alapgondolat a cégalapításnál?

– Kicsit messzebb mennék vissza: már az egyetem alatt tudtam, hogy növénytermesztéssel szeretnék ökológiai témában foglalkozni, előbb-utóbb saját vállalkozásban. Huszonévesen ezek voltak a terveim, nyilván a lehetőségeim ekkor még nem voltak meg erre. Szele Judit kolléganőmmel, üzlet- és ügyvezető-társammal már a cégalapításkor fontosnak tartottuk, hogy „két lába” legyen a cégnek. Egy hatékony növénykondicionálóval léptünk a piacra, ezek a Kondisol termékek, a másik láb pedig a lombtrágyák, a Solvitis termékek. Ezeket a szinergiahatás miatt együtt ajánljuk a felhasználóknak, különböző növénykultúrákban, eltérő fenofázisban, eltérő dózisban – teljesen kidolgozott technológia alapján. Minden évben jöttünk, jövünk új termékekkel a Solvitis lombtrágyák terén, amelyeknek jelenleg 16 tagja van.

Kondicionálás és lombtrágyázás a középpontban

– Mit érdemes tudni a termékről, technológiáról?

– Zászlóvivői vagyunk a humin fulvosavas növénykondicionálásnak. A Huminisz Kft. által gyártott és forgalmazott Kondisol növénykondicionálók és Solvitis lombtrágyák a szántóföldi növénytermesztők, valamint a kertészek és szőlészek körében is egyre népszerűbbek. A huminsavas növénykondicionálóink mellett a növény számára jól felvehető EDDHSA és lignoszulfonát keláttal gyártjuk a mikro- és makroelem-tartalmú lombtrágyáinkat.

A Kondisol alapanyaga tőzeg és humusz. A készítmények nem perzselnek, jól keverhetők. Ez utóbbi egyre nehezebb, mert a kijuttatás optimalizálása miatt néha már 5-6 készítményt is összeraknak a gazdák, kemény vízzel stb., erre borzasztó nehéz egy terméket teljes körűen felkészíteni. Termékeink többsége ökotermesztésben is felhasználható.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy az időjárási szélsőségek mértéke sajnos erőteljesen növekszik. Elég, ha az elmúlt 10 évet hasonlítjuk össze az éves lehullott csapadék mennyisége, valamint annak eloszlása szempontjából. A Kondisol termékek használatával a növény vízfelvétele és vízhasznosítása lényegesen javul, ezáltal pl. a hervadáspont akár 12 nappal kitolódik. Természetesen egy jó kondícióban lévő növény lényegesen ellenállóbb a különféle gombabetegségekkel szemben. A másik fontos szempont a relatív tápanyaghiányok kezelése; a hiánynak számos oka lehet (pl. antagonizmusok, bizonyos elemek túlsúlya más elemek felvételét gátolhatja, szárazság, víztelítettség stb.). Ugyanakkor az egyoldalú műtrágyázásból, növénytáplálásból is adódhatnak ilyen jellegű tápanyag-felvételi problémák. Termékünk gyorsan és hatékonyan kezeli a biotikus és az abiotikus stresszhelyzeteket.

A nem megfelelő agrotechnika és növényvédelem (pl. gyomirtás) is jelenthet a növény számára olyan stresszhelyzetet, ami a termés minőségének és mennyiségének jelentős csökkenését eredményezheti.

Az időjárási szélsőségek mértékének és gyakoriságának növekedésével a megfelelő fenofázisban – a javasolt technológia betartása mellett – végzett növénykondicionálásnak egyre inkább növekszik a jelentősége.

Az üzemi tesztek terméseredményei transzparensek, honlapunkon bárki megtekintheti azokat

– Mekkora csapat látja el Magyarországon ezt a munkát?

– Alkalmazott területi képviselőkkel és promóterekkel együtt 16 fővel számolhatunk az értékesítési csapatban. Vaszily Zsolt területi vezető kollégám csatlakozásával 4 éve új lendületet vettünk pl. a szőlőtermesztésben, gyümölcstermesztésben vagy akár a burgonyatermesztésben. A fenometriai vizsgálatokat külsős, független szakemberként Olah Richárd végzi. 2015-ben vásároltuk meg mostani csarnokunkat Gyenesdiáson, amely már akkor kicsit szűkösnek bizonyult. Közel két esztendeje, egy önerőből megvalósult beruházást követően pedig már dupla akkora csarnokban dolgozhatunk, mint előtte. Kolléganőm párja, Jakab Árpád kiváló műszaki és gyakorlati képességekkel rendelkezik, sokat köszönhetünk neki a technológiai fejlesztésekben. Stéger Domonkos vegyészmérnök kolléga pedig már 3 éve a termékfejlesztés oszlopa. Vele újabb lendületet vett ez a terület. Ő egyébként az értékesítésben is dolgozik, igazi kettős ügynök! Sokat van területen, közösen vizsgálják Vaszily Zsolttal a kisparcellás kísérleteket is.

Csakis kísérletekre alapozva!

– Milyen kísérletekkel igyekeznek a termelők munkáját segíteni?

– Sokan próbálnak azzal versenyezni, hogy kinek a termékében hány százalék a huminsav vagy a fulvosav vagy bármely más összetevő, illetve, hogy „milyen nehéz a kanna”. A helyzet azonban ennél egy kicsit komplikáltabb, mert a növény, az élő szervezet máshogy működik. Az is fontos, hogy mi az a hatóanyag, amit fel is tud venni! Nagyüzemi és kisüzemi termelőknél, valamint kutatóintézetekben, kisparcellás kísérletekben az ország mintegy 50 helyszínén történik értékelés. Az üzemi tesztek terméseredményei transzparensek, honlapunkon bárki megtekintheti azokat.

Lassan tízéves kísérleti eredményünk szerint átlagban közel 12% terméstöbbletet lehetett elérni a termékeink használatával! Napraforgóban, szójában ez kicsit magasabb volt, tizennégy százalék körüli, de valóban a teljes átlagot érdemes számolni. Fontos, hogy a megtérülési, jövedelmezőségi mutatókat vegyük figyelembe! Egy egység Huminisz-ráfordítás 3-4 egység megtérülést eredményez hagyományos szántóföldi kultúrákban; intenzív zöldségtermesztésben ez az érték ennél is magasabb.

– Kisebb és nagyobb termelők is megtalálhatják a számításukat ezekkel a termékekkel?

– Tapasztalataink szerint ez nem birtokméretfüggő, hanem szakmai igényesség és szakmai alázat kérdése, hogy ki hogyan halad előre. Ha valaki figyel a növényeire, „együtt él velük”, akkor sikeres lesz hosszú távon is. A „termésnövelő anyagok termékköre” még mindig kicsit a hab a tortán. Sokszor érezzük mi úgy gyártók/forgalmazók, hogy a gépvásárlás, földvásárlás, más beruházás a gazdálkodók jelentős részénél 1-2 évre sok mindent felülír, meghatároz negatív irányban az ilyen termékek vásárlásakor. Azért ezt a technológiai elemet mégis is egyre kevesebben hagyják el. A fejekben már ott van, hogy kell, de néha spórolnak,és alacsonyabb szintre beárazott termékekhez nyúlnak.

Több német és osztrák partnerünk van; a németek nagyon felkészültek és szkeptikusak is egyben! Mindent átgondolnak, jellemzően azt építik be rendszerükbe, ami bevált, ár-érték alapján számukra megfelelő. Nagyon alaposak – lehet tőlük tanulni! Azt tapasztalom egyébként, hogy kevés a megfelelő, független szakirodalom ezen a területen ma Magyarországon, ezen kellene javítani.

– Milyen volt a termék fogadtatása a legelején, 10 évvel ezelőtt?

– Talán ne is tíz, inkább tizenöt évet menjünk vissza, hisz 2005 áprilisában kezdtem ezen a területen, még nem saját céggel. Nagyon nehéz volt akkor egy növénykondicionálót eladni, megismertetni egy termelővel. Kevés konkurens volt, de nehéz volt elfogadtatni. Most megfordult a helyzet, már értik, tudják a termelők, hogy mi ezeknek a szerepe és haszna, de nagyon sok a versenytárs, sok a termék a piacon, ezek között egyre nehezebb eligazodni.

Én, szintén gazdászként, azt tudom tanácsolni a termelőknek, hogy keressék a piacon már régóta jelen lévő, ismert, bizonyított cégeket, akik magas hatóanyag-tartalmú, a hatóanyagot könnyen felvehető formában tartalmazó termékekkel vannak jelen a piacon. Ahol a standard, jó minőség bármikor ellenőrizhető.

Mi folyamatosan vizsgáljuk szántóföldi kísérletekben a termékek hatását, eredményeit, ez sokat segíthet a döntésben. Ha az elmúlt évekre visszagondolok, örülök annak, hogy mindig alulról építkeztünk, kemény, következetes munkával kint területen és a gyártóüzemben egyaránt.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közel két esztendeje, egy önerőből megvalósult beruházást követően már dupla akkora csarnokban dolgozhatnak, mint előtte


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Őszi árpa a gazdaságból, Szilvágy, 2020. május 15.

Nemcsak kínálja, csinálja is termelőként!

– Ha jól tudjuk, termelőként is komolyan veszi a munkát.

– A Huminisz most 10 éves, de a huminsavas növénykondicionálást én 16 éve kezdtem. Van 30 hektár szántóm és 10 hektár gyepterületem ma is. Régebben itt kukoricát és repcét termeltem, de a repce nagyon sok kezelést igényel, az már nem nagyon fér bele a 24 órámba, így őszi búza, idén először őszi árpa, ötödik éve facélia, hajdina vetőmag-előállítása szerepel a vetésforgóban. Jó egyébként a saját gazdaság, mert a Huminisz készítményeit abszolút a gyakorlatban is ki tudom próbálni, kísérletezhetek a dózisokkal stb. Egész különböző, ha valaki más teszteli a termékeinket, mint amikor a kijuttatástól kezdve mindent én csinálok, ismerem a területet minden szempontból, tehát teljesen komplexen láthatom az eredményeket.

Mindig új gépeket vásároltam, nem azért mert megtehetem, hanem azért – bevallom –, mert a technikai érdeklődésem és tudásom a használt gépekhez nem elegendő.

Egy UTB traktorral kezdtem 2004ben, Zetor Proximával folytattam, és 2019-ben vásároltam egy 6120-as, 120 lóerős JD-t. Vetőgép és kombájn kivételével minden szükséges géppel rendelkezem.

– Mi várható a jövőben, hogy látja a következő éveket?

– A piac átalakult, nagyon sokszereplős lett, az időjárási szélsőségek száma növekszik, 2022-től pedig a biostimulátor-piacon kicsit sajnos bedobják a gyeplőt a lovak közé. Eddig engedélyezési rendszerben működött ez a terület, kísérleti parcellákkal stb., mindez sokkal egyszerűbb lesz két év múlva. Ez a tisztességes gyártókat és a termelőket is hátrányosan fogja érinteni, mert nem lesz meg az a biztonság, amire eddig többé-kevésbé támaszkodhattunk. Mi mindenesetre továbbra is meghatározó szereplői kívánunk lenni a magyar piacnak jó minőségű, kiváló ár-érték aránnyal rendelkező, hatékony termékeket gyártva, segítve a magyar gazdálkodókat az eredményes termelésben.

Fodor Mihály