fbpx

Lépni kell: lassan, de biztosan csökken az idei búza ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 24.

Általános jelenségnek tűnik, hogy idén a jövendő termésből igyekeznek fedezni a termelési kiadásokat a gazdálkodók, miközben az ótermés eladásával nemigen sietnek. Az árak azonban lassacskán lefelé hajlanak.

búza kézben
A régit még tartogatjuk (forrás: pixabay.com)

Az új jobban fogy, mint a régi

Az ukrán mezőgazdasági piac szereplői már túlvannak a 2021/22-es értékesítési szezon felén, de az ótermésből még viszonylag sok pihen a raktárakban. Arra számítanak, hogy gyengül a hrivnya és erősödnek az árak. Viszont nagy lendülettel kötik az üzleteket az új termésre. A leendő termés egy részének eladásából a tenyészidőszakban felhasznált műtrágya árát fedezik.

Az év eleje volt a legjobb kötési időszak

Az új termés eladásra a legjobb időszak január első napjaiban volt – és nemcsak Ukrajnában. Azok jártak jól, akik az ünnepek után korán ébredtek. Január 4-én a 2022-es búzatermés tonnája augusztus-szeptemberi szállítással még 267 euróért volt leköthető Ukrajnában, ezzel szemben január 14-én már csak 252 eurót kínáltak érte. Jelen pillanatban Párizsban 250 eurót (89 ezer Ft) fizetnek egy tonna új búzáért. A magyar termelőknek pedig 84 ezer forintot kínáltak az idei étkezési minőségért január elején, az ár azóta csak kevéssé módosult lefelé.

A szakértők úgy vélik, hogy a jelenlegi határidős árak nagyon jók, de várhatóan 2022-ben is folytatódik az energiaárak emelkedése, ezzel együtt a logisztikai költségek is. Az ellátási láncokban továbbra is számítani kell fennakadásokra.

Lásd még cikkünket: Sok a 92 ezer forint? Ez a világ egyik legolcsóbb búzája.