fbpx

A cirok és a kukorica ámokfutása: sosem látott drágulás

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 09.

A búza sokkal kevésbé drágult, mint az árpa, az olajos magvak és a kukorica ára viszont teljesen elszabadult az elmúlt egy évben. A legőrültebb ralit nagy meglepetésre a cirok produkálta.

 

cirok
A kukorica alternatívája a tengerinél is őrültebb ralit futott (fotó: Horizont Média)

 

A drágulás mérteke példa nélküli

Áprilisban a FAO gabonaár-indexének átlagos értéke emelkedett a márciusihoz képest, a tavalyi év áprilisához mérten pedig 26%-kal nőtt. A gabonafélék drágulásának hátterében az áll, hogy a tervezettnél kisebbek a vetésterületek Brazíliában, Argentínában és az Egyesült Államokban. Az erőteljes kereslet és a csökkent kínálat miatt a kukorica ára áprilisban 5,7%-kal emelkedett, és már csaknem 67%-kal haladja meg a tavaly áprilisit – 2013 közepe óta nem volt ilyen drága a tengeri.

Az egyéb takarmánygabonák ára áprilisban kismértékben csökkent. Az árpa például -1,2%-kal, a cirok -1%-kal lett olcsóbb, de még így is csaknem 27, illetve 86,5%-kal magasabb áron lehetett hozzájuk jutni, mint egy évvel ezelőtt. A búza globális ára áprilisban stabil maradt, a 2020 áprilisában mért szintet 17%-kal haladta meg. A növényi olajok árindexe március óta további 1,8%-kal növekedett. A napraforgóolaj árcsökkenését meghaladta a szójabab, a repce és a pálmaolaj drágulása.

 

Egyre magasabb árszintű hónaphoz viszonyítunk

Mindent egybevetve az élelmiszerár-index átlagos értéke 30,8%-kal jár a tavaly áprilisi árszint felett. A szomorú az, hogy a viszonyítási pont – 2020 áprilisa – is már egy megemelkedett árszintű hónap volt a Covid miatt. Ahogy haladunk előre az időben, remélhetőleg úgy fog szelídülni az éves árnövekedés mértéke, hiszen a viszonyítási alapban is közeledünk az igazi árrobbanás kezdetéhez, 2020 júliusához. Ekkor vélhetően már negatív számokat fog közölni a FAO az árindex éves változásáról. (Januárban az éves árkülönbség mértéke még 42,3%-os volt, a Covid hatása ugyanis még nem jelentkezett a referenciahónapban.)