fbpx

Moszkva: Mégiscsak jöhet az a GM-szója!

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 07.

Az állatoknak takarmányra van szükségük, méghozzá elérhető áron.

 

 

Oroszország 4,26 millió tonna szójababot takarított be 2019-ben, idén pedig 4,36 millió tonnával rekordot dönthet, legalábbis áprilisban még így számolt a Rosstat. Májusban 3 millió hektárt foglalt el a növény az országban. Jövőre 4,5 millió összterméssel számolnak (ezzel leköröznék Ukrajnát is), miközben az import 2 millió tonnára csökken. A nak.hu írása szerint Moszkva azt tervezi, hogy 2022-re 5,6 millió tonnára emeli a termelést, és felfejleszti az ország takarmánygyártását is. Ennek érdekében Vlagyimir Putyin államelnök elrendelte a kormánynak, hogy fontolja meg a feldolgozott takarmány hozzáadott-értékadójának a jelenlegi 20%-ról 10%-ra való csökkentését.

 

Szükség van még az importra

Addig is szeretnék olcsóbbá tenni a takarmányt, de ez csak úgy megy, ha nem követelik meg az importszójától, hogy génmódosításmentes legyen. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a közelmúltban mentesítette a GM-szójatermékeket a kötelező kormányzati nyilvántartás alól. Ez a bürokratikus akadály eddig lehetővé tette, hogy a beáramló több mint 2 millió tonna szójababból mindössze150 ezer tonnányi legyen az amerikai génmódosított áru. Most azonban megnyílhat az út az Egyesült Államok beszállítói előtt. (A szójabab globális piacán túlkínálat van, és az USA a vámháború miatt idén is Kínán kívül kénytelen keresni újabb piacokat.)

Az orosz szójababtermelők természetesen veszélyeztetve érzik magukat az importszójától, ezért a kormányzókon keresztül tiltakozásukat fejezték ki a behozatali könnyítés miatt. Az állattenyésztők azonban örülnének, ha az import révén csökkennének a belföldi árak és ezzel a termelési költségeik is.